Ryż basmati pełnoziarnisty / brązowy BIO - 100g
Orzechowy smak i kwiatowy zapach, to wyróżnia ryż basmati!
Spośród wielu odmian ryżu, ryż basmati wyróżnia się smukłymi ziarnami, orzechowym smakiem i kwiatowym zapachem - uznawany jest za najszlachetniejszy gatunek tej rośliny. Może stanowić bazę wielu dań: dań z warzywami, dań z warzywami i mięsem, dań z owocami morza. Użyjesz go również jako składnik warzywno - mięsnych pulpecików czy dodając do farszu gołąbków, wrapów, cukinii i bakłażana. Możesz zrobić z niego lekkostrawny kleik, a także zastosować w daniach na słodko, na przykład zapiekając z jabłkami i cynamonem.
Ekologiczny ryż basmati to mnóstwo błonnika - polecany jest osobom z problemami trawiennymi, dzieciom i osobom starszym. Na długo daje uczucie sytości i dostarcza energii. Nie zawiera glutenu. Bogaty w witaminy z grupy B i minerały: żelazo, fosfor, cynk, magnez, miedź. Reguluje ciśnienie krwi, pomaga zadbać o zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Sposób przygotowania: ryż przepłucz, a następnie gotuj w lekko osolonej wodzie, w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) przez około 35 minut.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1491 kJ / 352 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany |
74 g |
w tym cukry | 1,4 g |
Błonnik | 2,2 g |
Białko | 7,8 g |
Sól | <0,03 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Pakistan
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.