Zielone złoto - ekologiczny olej z pestek dyni


Olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nazywany jest zielonym złotem. Jego intensywny aromat, orzechowy posmak, piękny kolor i gęsta konsystencja sprawia, że doskonale sprawdza się w kuchni. Jednak przede wszystkim ogromnie ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne oraz kosmetyczne.


Olej z pestek dyni, który znajdziecie u nas w sklepie pochodzi z dobrze nam znanego, ekologicznego gospodarstwa Roberta i Moniki Styczek-Kuryluk. To fantastyczni ludzie, którzy nie tylko sami go tłoczą, ale także sami uprawiają dynię w swoim ekologicznym gospodarstwie, do produkcji tego oleju! Wytwarzany jest z pestek dyni bezłuskowej, a tłoczony w tradycyjnej prasie hydraulicznej, która pozwala na dokładne ustalenie ciśnienia wyciskania i ogranicza temperaturę wyciskanej miazgi. Dzięki temu możliwe jest pełne wydobycie dobroczynnych składników tego oleju, a do tego znacząco polepsza jego walory smakowe. Olej jest ciemny, gęsty, aromatyczny, z lekką nutką orzechową w smaku. Kupując olej Roberta i Moniki nabywacie nie tylko produkt pierwszej jakości, z certyfikatem ekologicznym, ale przede wszystkim produkt wytworzony z ogromną pasją i sercem do ich ziemi. 

Olej tak wytworzony pozwala na wydobycie jego cennych składników. A jest co pozyskiwać, gdyż olej z pestek dyni jest znany i ceniony ze względu na swoje składniki, przez co szeroko stosowany w celach zdrowotnych: zrównoważonych dietach, profilaktyce i czynnym wspomaganiu leczenia dietą wielu schorzeń. Nie zapominajmy jednak, że doskonale sprawdza się w kuchni oraz kosmetyce. Zastosowań ma wiele! Może uda nam się Was czym zaskoczyć czy zaciekawić.


Co kryje olej z pestek dyni?


Olej dyniowy przede wszystkim ceniony jest ze względu na obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), przede wszystkim:

 - kwas linolowy (około 46%) - wielonienasycony, zaliczany do grupy omega-6 - Kwas ten jest antyoksydantem, czyli neutralizuje nadmiar wolnych rodników, które m.in. są odpowiedzialne za procesy starzenia się komórek. Chroni skórę przez nadmiernym utraty wody i reguluje czynność gruczołów łojowych. Jest niezbędnym składnikiem diety, gdyż nie jest wytwarzany przez organizm.

 - kwas oleinowy (około 33%) - jednonienasycony, typu omega-9. Kwas oleinowy jest bardzo ważny i zdrowy dla ludzkiego organizmu, ze względu na udział w procesach przemiany materii. Obniża cholesterol i trójglicerydy we krwi. 

Ponadto należ wspomnieć, że w jego skład wchodzi duża ilość witaminy A, C i D a także witaminy: E, B1, B2, B6. Bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk. Nie zapominajmy o substancjach odżywczych, które wchodzą w jego skład: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę. 


Olej z pestek dyni - na zdrowie! 


Istnieją liczne wskazania prozdrowotne do stosowania oleju z pestek dyni. Wprost związane są one z wyjątkowymi właściwościami poszczególnych składników. Otóż:



- na układ krwionośny

Olej z pestek dyni może być stosowany w profilaktyce miażdżycy, gdyż zawarte w nim fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie ludzkim. Ponadto dzięki znajdującym się w jego składzie przeciwutlaniaczom (Karotenoidy, witamina E i związki fenolowe) barwnikom karotenoidowym, zmniejsza również ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Gdyż to przeciwutleniacze wspomagają ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, których nadmiar może sprzyjać m.in. chorobom układu sercowo-naczyniowego. A nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi. 

- na jelita

Może być stosowany na dolegliwości jelitowe, a także w profilaktyce ochrony układu pokarmowego. Substancje znajdujące się w jego składzie mają działanie przeciwzapalne i antywrzodowe. Kukurbitacyna występująca w oleju, wspomaga wydzielanie soków wątrobowych i trzustkowych, co ułatwia trawienie. Może być także używany przy zaparciach, gdyż pobudza perystaltykę jelit.

- na pasożyty

Może być również stosowany na pasożyty. Przede wszystkim to zasługa kukurbitacyny, ten alkaloid skutecznie dezaktywuje pasożyty kolonizujące nasz system trawienny, takie jak tasiemce, owsiki, glisty ludzkie czy tęgoryjce. Substancja ta uszkadza układ nerwowy pasożytów, przez co stają się niezdolne do działania, a tym samym niegroźne dla człowieka. Co więcej olej z dyni ułatwia także oczyszczanie układu pokarmowego z nieproszonych gości. 

- na prostatę i potencję 

Dzięki prozdrowotnym działaniu fitosteroli  olej z pestek dyni może być stosowany na prostatę -  męski gruczoł krokowy. Zapobiegają one przerostowi prostaty, normalizując pracę tego gruczołu. Co za tym idzie, pozytywnie wpływa na  działanie układu moczowego oraz na sprawność seksualną. 

Niemałe znaczenie ma też cynk znajdujący się w oleju, który zwiększa libido oraz potencję. Pierwiastek ten ma bowiem wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu, czyli męskiego hormonu płciowego.

- ponadto

Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne jego składników (Karotenoidy, witamina E i związki fenolowe), olej ten może być przydatny w profilaktyce antynowotworowej.

Może on chronić układ moczowy oraz nerki, gdyż wskazuje także działanie moczopędne i przeciwzapalne.

Olej pomaga zapobiegać chorobom Parkinsona, Alzheimera i Huntingtona ze względu na jego neuroprotekcyjne działanie.



Zastosowanie w kosmetyce 


Olej z pestek dyni używany jest też w kosmetyce, będąc cennym składnikiem kremów, oliwek, balsamów, masek, wcierek, i innych produktów. Stosowany jest w pielęgnacji całego ciała, w tym oczywiście twarzy, ale również włosów i paznokci. 

Szczególnie dodawany jest do preparatów dedykowanych cerze suchej, zniszczonej, łuszczącej się oraz dojrzałej. Ułatwia nawilżenie skóry, gdyż pomaga zatrzymać wodę w zewnętrznej powłoce ciała. Zwiększa też jej elastyczność, wygładza i natłuszcza.  Zapobiega starzeniu się skóry dzięki właściwościom  antyoksydacyjnym. Swoją skuteczność zawdzięcza między innymi nienasyconym kwasom tłuszczowym, witaminom A, B, E, a także składnikom mineralnym.

Polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem, gdyż składniki oleju hamują łojotok, zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje i łagodzą stan zapalny. 

Korzystnie działa też na włosy. Olej polecany jest w szczególności na włosy wysokoporowate, które mają problem z utrzymaniem wody. Często są to włosy kręcone, przesuszone lub zniszczone różnymi zabiegami. Pomaga domykać łuski, wyrównuje powierzchnię włosa, uszczelnia co zapewnia lepsze trzymanie wilgoci.


Olej z pestek dyni w kuchni


Olej ten jest ciemny, gęsty, aromatyczny, z lekką nutką orzechową w smaku. Jednak trzeba pamiętać, że nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, gdyż wysokie temperatury negatywnie wpływają na jego właściwości. Niemniej doskonale pasuje do dań przygotowywanych na zimno. Nadaje im charakterystycznego i wyrazistego smaku o orzechowych nutach. Zatem sprawdzi się w różnego rodzaju sałatkach i surówkach, do polania serów czy jajek. Może też być świetnym składnikiem do różnego rodzaju past kanapkowych oraz tam gdzie Was fantazja poniesie, a jego orzechowa nuta dopełni smak dania. 

U nas najlepiej sprawdza się w zupie dyniowej (jako dodatek już na talerzu) i jako składnik surówek. Pychota!


Przechowywanie oleju z pestek dyni


Olej ten nie lubi światła ani ciepła, dlatego należy trzymać go w ciemnych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu. Natomiast po otwarciu najlepiej jest go włożyć do lodówki.

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych