Czy solisz wystarczająco?

Trochę wbrew powszechnym zaleceniom, które mówią o tym, żeby redukować ilość soli w diecie, ja mówię: dobrej soli możesz używać swobodnie.
A dlaczego?


Bo dobra sól jest nie tylko przyprawą i dodaje smaku ale jest lekiem.

Najważniejsze jest, żebyśmy uzgodnili co jest solą?
Powszechnie dostępna w sklepach sól, która jest jodowana i zawiera jako antyzbrylacz E536 – to dla mnie tzw. biała trucizna.

W naszym organizmie niezbędna jest sól ale sól naturalna, która zawiera nawet 92 podstawowe minerały, w tym także pierwiastki śladowe.
Natomiast sól oczyszczona, która nie zawiera wiele więcej niż NaCl - substancję wzbogacającą: KIO3 - jodan potasu oraz substancję przeciwzbrylającą - E 536 - żelazocyjanek potasu- jeden z dodatków, który jest dość niebezpieczny dla organizmu – to nie to samo.

Co robi sól rafinowana, jodowana i z przeciwzbrylaczem?

Przede wszystkim, jest odpowiedzialna za procesy odwadniania i zatrzymania wody w organizmie ale nie tam gdzie ta woda jest potrzebna tylko w stawach, kanałach limfatycznych, nerkach i węzłach chłonnych.

Odwodniony organizm jest bardziej narażony na tworzenie się kamieni żółciowych, nadmierny przyrost wagi, może też mieć tendencję do nadciśnienia tętniczego.

Nasze komórki potrzebują soli, natomiast gdy dostają tylko i wyłącznie 2 pierwiastki zamiast 90, to zaczynają obumierać, ponieważ nie dostają tego, co jest im potrzebne.  

Ukryta sól

Problemem może być również ilość soli, która jest dodawana do wielu różnych przetworzonych potraw (np. orzeszki solone, wędliny, puszki, różnego rodzaju dania gotowe) - niewielu producentów jest na tyle odpowiedzialnych by zadbać o rodzaj soli, którą dodają do dań.
Podobnie jest w restauracjach, gdzie trudno o sól bez antyzbrylaczy- bo przecież klient musi nasypać z solniczki białego proszku.

Co robi sól naturalna?

Przede wszystkim uzupełnia w naszym organizmie poziomie pierwiastków śladowych. Wpływa na odpowiednie nawodnienie organizmu. Jest niezbędna do przeprowadzenia procesu metabolicznych komórki.
W wielu przypadkach może być też używana jako substancja lecznicza w wielu różnych schorzeniach.

Rozsądne używanie naturalnej soli jest dobroczynne dla organizmu, i łatwe dla osiągnięcia szczególnie u osób, które mają dietę naturalnie bogatą w potas. Prawdziwymi bombami potasowymi są ziemniaki, banany, pomidory, pestki dyni, morele, banany, dynie, marchewki.
Bardzo istotne jest, by dbać o równowagę tych pierwiastków w naszym ciele, czyli sód, potas, magnez, wapń. Ponieważ zaburzenie ilości jednego z nich w organizmie, na przykład przez nadmierne picie kawy, zaburza działanie innych. Ich właściwy stosunek w organizmie jest bardzo potrzebny do tego, by organizm należycie funkcjonował. Wtedy, gdy ten stosunek jest zachwiany, zaczynają się problemy.

Na co jeszcze może wpływać sól w naszych ciałach?

  • Może regulować ciśnienie krwi -woda z dodatkiem soli może wspomagać w arytmii i nadciśnieniu
  • Sól może odkwaszać organizm, szczególnie jeżeli chodzi o komórki mózgowe
  • Może wpłynąć na regulację poziomu cukru we krwi
  • Wpływa na przetwarzanie energii na poziomie komórkowym
  • Wspiera jelita w procesie wchłaniania składników odżywczych
  • Może być używana do usuwania nadmiernej ilości śluzu z płuc, czyszczenia zatok, leczenia katarów, w tym także alergicznych
  • Ma dobroczynny wpływ na siłę i elastyczność naszych kości
  • Może wpływać na regulowanie snu
  • Wpływa na elastyczność żył i naczyń włosowatych
  • Wspomaga usuwanie pasożytów z organizmu

Domowe sposoby wykorzystania naturalnej soli

By poprawić trawienie i wchłanianie pokarmów -ssać grudkę soli przed posiłkiem by pobudzić wydzielania kwasów trawiennych.
15 minut po posiłku zjeść łyżkę kiszonej kapusty lub kiszonego ogórka lub dodatkową porcję w postaci grudki soli.

Nawadnianie organizmu- domowy izotonik- żywa woda (woda wodorowa, woda alkalinizowana, lub woda o naturalnie wysokim ph), cytryna eko, sól kłodawska – dwie grudki, łyżeczka miodu.

Okłady z rozgrzanej suchej soli
W przypadku silnego kataru, bólu gardła, kaszlu, początków zapalenia oskrzeli, silnego zapalenia zatok,  bardzo pomocne jest stosowanie okładów z grubej soli kamiennej rozgrzanej na suchej patelni, wsypanej do bawełnianego woreczka bądź ściereczki i przekładanej do ciała.
Trzeba bardzo uważać u dzieci, żeby dzieci nie poparzyć, ponieważ sól bardzo dobrze magazynuje energię i jest bardzo dobrym nośnikiem ciepła i długo to ciepło oddaje, więc trzeba dostosować ilość warstw bawełny, która oddziela sól od ciała.
Przesypujemy gorącą sól z patelni, przykładamy w miejsca zmienione chorobowo- na twarzy w przypadku kataru i zatok (czoło, nos, zatoki obok nosa i pod oczami), czy na gardło i klatkę piersiową w przypadku kaszlu lub bólu gardła. Czekamy, aż ta sól się wychłodzi na ciele i przestanie oddawać ciepełko. Takie okłady stosujemy nawet do 5 razy dziennie. Po 5 -7 razach taką sól należy wyrzucić, najlepiej oddać ją do ziemi.

Przepis na domową pastę do zębów
sól, kora jesionu, liść mięty pieprzowej – w równych proporcjach, zmieszać, zmielić na proszek, stosować do szczotkowania zębów – dwa razy dziennie.

Można też próbować okładów z soli metodą Bołotowa. Warto przeszperać internety w poszukiwaniu przepisów na naturalne sposoby leczenia nawet poważnych schorzeń z użyciem soli.

Wszystkiego słonego :)

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych