Zakwas chlebowy żytni liofilizowany BIO 35g / Dary Natury
Ekologiczny zakwas chlebowy żytni liofilizowany - baz dodatku drożdży.
Ekologiczny zakwas chlebowy żytni liofilizowany to PRODUKT POLSKI bez dodatku drożdży.
Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 1558 kJ / 368 kcal |
Tłuszcz | 1,7g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3g |
Węglowodany | 83g |
w tym cukry | 1,1g |
Błonnik | 8,3g |
Białko | 9g |
Sól | 2,1g |
Składniki: zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*
*certyfikowany składnik ekologiczny
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach: zawiera gluten
Informacja dla wegan: produkt wegański
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01
Waga: 35g
Opakowanie: papier