Zakwas chlebowy żytni w proszku BIO 30g / BIOVEGAN
Zakwas chlebowy z ekologicznej mąki żytniej.
Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba (2 bochenki).
Zakwas chlebowy z ekologicznej mąki żytniej.
Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba (2 bochenki).
Przepis na chleb:
- 1 saszetka zakwasu chlebowego żytniego,
- 700g mąki pszennej,
- 300g mąki żytniej,
- 2 saszetki drożdży suszonych bezglutenowych bio 9g Biovegan,
- 2 łyżeczki soli,
- 750ml letniej wody
Dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i ugniatać przez 5min. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60min.. Następnie zagnieść ponownie, przekroić na pół i przełożyć do 2 natłuszczonych foremek i pod przykryciem odstawić na 30min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celcjusza z termoobiegiem lub 200 stopni z grzaniem góra/dół. Piec 60 min. Pamiętaj żeby umieścić w piekarniku miskę z wodą ;)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 1395 kJ / 330 kcal |
Tłuszcz | 1,8g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5g |
Węglowodany | 52g |
w tym cukry | 2,1g |
Błonnik | 14g |
Białko | 11g |
Sól | <0,01g |
Składniki: pełnoziarniste produkty przemiału żyta*, kultury startowe (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła.
Informacja o alergenach: zawiera gluten, może zawierać soję, gorczycę, sezam.
Informacja dla wegan: produkt wegański
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat ekologiczny: DE-OKO-006
Waga: 30g
Opakowanie: papier