Żywe kultury bakterii do kefiru "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO
ZAKWASKA DO KEFIRU - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego kefiru.
Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego kefiru.
ZAKWASKA DO KEFIRU - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego kefiru.
Kefir to znany od wielu wieków fermentowany napój mleczny wywodzący się z Kaukazu. Zakwaska do KEFIRU VIVO zawiera mikroflorę ziarna kefiru, żywe kultury bakterii, w tym pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie i cenne drożdże kefirowe. Kefir otrzymany z Zakwaski może stanowić świetny element zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Spożywany np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas. Dzięki domowemu przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka 2% procentowego.
W opakowaniu znajdują się 2 fiolki. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
Sposób przygotowania kefiru:
- Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
- 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.
- Następnie otwórz fiolkę, wlej do niej odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Jeżeli na dnie proszek nie rozpuści się, rozetrzyj go łyżeczką i wlej całość do garnka, następnie dokładnie wymieszaj.
- Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (np. przy kaloryferze, lub pod tzw. pierzynką).
- Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 213 kJ / 34 kcal |
Tłuszcz | 2,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,2g |
Węglowodany | 4,8g |
w tym cukry | 4,8g |
Białko | 3,4g |
Sól | 0,1g |
Składniki: liofilizowane żywe kultury bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych: Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy
Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy, może zawierać śladowe ilości laktozy
Informacja dla wegan: produkt wegetariański
Kraj producenta: Polska
Waga: 1g (2 filoki po 0,5g)