Żywe kultury bakterii do kefiru "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO
Żywe kultury bakterii do kefiru "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO

Żywe kultury bakterii do kefiru "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO

ZAKWASKA DO KEFIRU - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego kefiru.

Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego kefiru.

Ostatnie sztuki w magazynie
17,40 zł
Brutto

 


ZAKWASKA DO KEFIRU -
żywe kultury bakterii do przygotowania domowego kefiru.

Kefir to  znany od wielu wieków fermentowany napój mleczny wywodzący się z Kaukazu. Zakwaska do KEFIRU VIVO zawiera mikroflorę ziarna kefiru, żywe kultury bakterii, w tym pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie i cenne drożdże kefirowe. Kefir otrzymany z Zakwaski może stanowić świetny element zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Spożywany np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas. Dzięki domowemu przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka 2% procentowego.

W opakowaniu znajdują się 2 fiolki. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.


Sposób przygotowania kefiru:

  1. Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
  2. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.
  3. Następnie otwórz fiolkę, wlej do niej odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Jeżeli na dnie proszek nie rozpuści się, rozetrzyj go łyżeczką i wlej całość do garnka, następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (np. przy kaloryferze, lub pod tzw. pierzynką).
  5. Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.


Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".

ZS0177
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 213 kJ / 34 kcal
Tłuszcz  2,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone  1,2g
Węglowodany  4,8g
w tym cukry  4,8g
Białko  3,4g
Sól  0,1g


Składniki: liofilizowane żywe kultury bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych: Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy

Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy, może zawierać śladowe ilości laktozy

Informacja dla wegan: produkt wegetariański

Kraj producenta: Polska

Waga: 1g (2 filoki po 0,5g)

No reviews
Produkt dodany do ulubionych