Żywe kultury bakterii do jogurtu probio "Zakwaska" bezglutenowe 2g (2 fiolki) - VIVO
ZAKWASKA DO Jogurtu probiorycznego - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego jogurtu.
Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego jogurtu.
ZAKWASKA PROBIO JOGURT - żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego.
Domowy jogurt charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Jogurt przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak mleko w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2 % lub pełnotłustym.
W opakowaniu znajdują się 2 fiolki po 1g.
Sposób przygotowania jogurtu:
- 1-3 l MLEKA pasteryzowanego (2 % tłuszczu) zagotuj i ostudź do temperatury +37 do +43 stopni Celsjusza. Do MLEKA dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
- Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - JOGURT dodatkowo zgęstnieje.
- Spożyj go do 7 dni.
- Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry MLEKA.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 242 kJ/58 kcal |
Tłuszcz | 2,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4g |
Węglowodany | 5,9g |
w tym cukry | 5,6g |
Białko | 4g |
Sól | 0,13g |
Składniki: Maltodekstryna, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium infantis.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy
Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy
Informacja dla wegan: produkt wegetariański
Kraj producenta: Polska
Waga: 2g (2 filoki po 1g)