Żywe kultury bakterii do jogurtu typu greckiego "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO
ZAKWASKA JOGURT TYPU GRECKIEGO - żywe kultury bakterii do przygotowania jogurtu greckiego.
Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego jourtu.
ZAKWASKA JOGURT TYPU GRECKIEGO - żywe kultury bakterii do przygotowania jogurtu greckiego.
Jogurt grecki w krajach Morza Śródziemnego jest podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, jest elementem zup, dań mięsnych i wielu deserów.
Z Zakwaski można przygotować od 1 do 3 litrów jogurtu naturalnego, który następnie można wykorzystać do uzyskania jogurtu w stylu greckim.
W opakowaniu znajdują się 2 fiolki. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
Sposób przygotowania jogurtu:
- 3 litry MLEKA zagotuj i ostudź do temperatury 40 - 43 stopni Celsjusza, dodaj Zakwaskę i wymieszaj
- Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską przykryj przykrywką i okryj je ze wszystkich stron grubym kocem. Następnie odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów
- Uzyskany JOGURT schłódź w lodówce. Wyłóż durszlak lub sito tetrą i wlej jogurt. Odczekaj 1 - 4 godziny, aż odcedzi się serwatka. Otrzymasz JOGURT typu greckiego
- Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2 - 3 razy.
Uwagi producenta:
- Polecamy MLEKO o zawartości 3,2 % tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane (nie wykorzystuj MLEKA z bliskim terminem przydatności do spożycia). MLEKO UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku MLEKA tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.
- JOGURT możesz ukwasić w jogurtownicy, w stalowym garnku lub szklanym słoiku. Wszystkie przybory kuchenne, których użyjesz do przygotowania najlepiej wyparz wrzątkiem. Do zmierzenia temperatury MLEKA użyj termometru kuchennego lub bezdotykowego a do utrzymania temperatury MLEKA w trakcie ukwaszania grubego koca.
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 242 kJ/58 kcal |
Tłuszcz | 2,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4g |
Węglowodany | 5,9g |
w tym cukry | 5,6g |
Białko | 4g |
Sól | 0,13g |
Składniki: maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Ilość żywych kultur bakterii w 1 g produktu - mnniej niż 1x10^9 CFU.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy
Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy
Informacja dla wegan: produkt wegetariański
Kraj producenta: Polska
Waga: 1g (2 filoki)