Żywe kultury bakterii do jogurtu typu greckiego "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO
Żywe kultury bakterii do jogurtu typu greckiego "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO

Żywe kultury bakterii do jogurtu typu greckiego "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO

ZAKWASKA JOGURT TYPU GRECKIEGO - żywe kultury bakterii do przygotowania jogurtu greckiego.

Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego jourtu.

Ostatnie sztuki w magazynie
18,30 zł
Brutto

 


ZAKWASKA JOGURT TYPU GRECKIEGO - żywe kultury bakterii do przygotowania jogurtu greckiego.

Jogurt grecki w krajach Morza Śródziemnego jest podstawą wielu wspaniałych potraw. Stosuje się go jako sos do sałatek, jest elementem zup, dań mięsnych i wielu deserów.

Z Zakwaski można przygotować od 1 do 3 litrów jogurtu naturalnego, który następnie można wykorzystać do uzyskania jogurtu w stylu greckim.

W opakowaniu znajdują się 2 fiolki. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.


Sposób przygotowania jogurtu:

  1. 3 litry MLEKA zagotuj i ostudź do temperatury 40 - 43 stopni Celsjusza, dodaj Zakwaskę i wymieszaj
  2. Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską przykryj przykrywką i okryj je ze wszystkich stron grubym kocem. Następnie odstaw na 8 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów
  3. Uzyskany JOGURT schłódź w lodówce. Wyłóż durszlak lub sito tetrą i wlej jogurt. Odczekaj 1 - 4 godziny, aż odcedzi się serwatka. Otrzymasz JOGURT typu greckiego
  4. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2 - 3 razy.


Uwagi producenta:

  • Polecamy MLEKO o zawartości 3,2 % tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane (nie wykorzystuj MLEKA z bliskim terminem przydatności do spożycia). MLEKO UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku MLEKA tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.
  • JOGURT możesz ukwasić w jogurtownicy, w stalowym garnku lub szklanym słoiku. Wszystkie przybory kuchenne, których użyjesz do przygotowania najlepiej wyparz wrzątkiem. Do zmierzenia temperatury MLEKA użyj termometru kuchennego lub bezdotykowego a do utrzymania temperatury MLEKA w trakcie ukwaszania grubego koca.
ZS0180
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna 242 kJ/58 kcal
Tłuszcz  2,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone  1,4g
Węglowodany  5,9g
w tym cukry  5,6g
Białko  4g
Sól  0,13g


Składniki: maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Ilość żywych kultur bakterii w 1 g produktu - mnniej niż 1x10^9 CFU.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy

Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy

Informacja dla wegan: produkt wegetariański

Kraj producenta: Polska

Waga: 1g (2 filoki)

No reviews
Produkt dodany do ulubionych