Krakersy z pestkami dyni

Nie masz pomysłu na to co zrobić, żeby jeść więcej zdrowych nasion i pestek? Może wypróbuj tego przepisu. Takie krakersy możesz zabrać do pracy, dać cieciom czy podać jak przyjdą znajomi. Można je chrupać na sucho lub podać z pastą, dipem czy jako podstawa mini kanapeczki!

No to zaczynamy!

Składniki

4 łyżki stołowe pestek dyni (40 g)

2 łyżki siemienia lnianego (20 g)

1 łyżeczka soli morskiej (4 g)

2 łyżki stołowe nasion sezamu (20 g)

Przyprawy do smaku: oregano, czosnek w proszku, wędzona papryka, kurkuma itp.

½ szklanki wody (100 ml)

Sposób przygotowania

Zmiksuj wszystkie nasiona w wodzie tak, aby powstała gęsta pasta.

Następnie dodaj do masy odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej i dobrze wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim równomiernie przygotowaną masę. Postaraj się, aby była ona możliwie jak najcieńsza. Delikatnie zaznacz nożem kontury poszczególnych ciasteczek.

Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego maksymalnie do 50 ºC na około dwie godziny. Po tym czasie sprawdź, czy masa przyrumieniła się i stała się chrupiąca. Jeśli tak, wyciągnij ją, a jeśli nie – pozostaw jeszcze na chwilę w piekarniku.

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych