Żywe kultury bakterii do jogurtu "Zakwaska" bezglutenowe 1g (2 fiolki) - VIVO
ZAKWASKA DO Jogurtu - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego jogurtu.
Z jednej fiolki przygotujesz od 1 do 3 litrów gotowego jogurtu.
ZAKWASKA DO JOGURTU - żywe kultury bakterii do przygotowania domowego jogurtu.
Jogurt przygotowany samodzielnie w domu charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Domowy jogurt przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak: mleko w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2 % lub pełnotłustym.
W opakowaniu znajdują się 2 fiolki. Każda fiolka przeznaczona jest do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
Sposób przygotowania jogurtu:
- 3 litry mleka pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temperatury 40 - 43 stopni Celsjusza, dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj.
- Naczynie z mlekiem zaszczepionym Zakwaską dokładnie przykryj, okryj je ze wszystkich stron grubym kocem i odstaw na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin aż jogurt dodatkowo zgęstnieje.
- Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry mleka.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 242 kJ/58 kcal |
Tłuszcz | 2,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,4g |
Węglowodany | 5,9g |
w tym cukry | 5,6g |
Białko | 4g |
Sól | 0,13g |
Składniki: Maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze od +2 do +8°C przez 12 miesięcy
Informacja o alergenach: produkt bezglutenowy
Informacja dla wegan: produkt wegetariański
Kraj producenta: Polska
Waga: 1g (2 filoki po 0,5g)