Kasza jęczmienna pęczak BIO - 100g
Kasza pęczak - jedna z najpopularniejszych polskich kasz z wysoką wartością odżywczą!
Pęczak czyli obłuskane ziarno jęczmienia przeżywa swój prawdziwy renesans. Jej wielki powrót na stoły spowodowany jest wysoką zawartością składników odżywczych, wspaniałym smakiem, a także szerokim zastosowaniem w kuchni. Nada się zarówno do dań tradycyjnych typu gulasze i jako dodatek do mięs, jak również do dań kuchni wegetariańskiej typu roślinne kotleciki. Polecamy ją także jako farsz do pierogów lub gołąbków oraz jako dodatek do zup i warzywnych zapiekanek.
Ekologiczna kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kasz jęczmiennych. Powinny po nią sięgać osoby z wysokim cholesterolem i zaparciami ponieważ posiada duże ilości błonnika. W swoim składzie ma też wiele witamin i mikroelementów takich jak: fosfor, wapń, żelazo, magnez i potas. Składniki kaszy wspomagają układ nerwowy człowieka przy długotrwałym i silnym stresie.
Sposób przygotowania: Kaszę gotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody) na małym ogniu, przez około 15 minut. Odstaw do ciepłego miejsca na kolejne 15 minut w celu pełnego wchłonięcia wody.
Skład: kasza jęczmienna pęczak* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1414 kJ / 335 kcal |
Tłuszcz | 2,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany |
63 g |
w tym cukry | 5,6 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,05 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt glutenowy.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy.
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-03-001216-21-P0
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.