Soczewica czerwona BIO - 100g
Pożywna, smaczna i szybka w przygotowaniu - taka jest czerwona soczewica!
Soczewicę czerwoną możesz wykorzystać w wielu daniach takich jak: warzywne pasztety i kotlety, mięsne gulasze i dania jednogarnkowe, pasty do kanapek. Spróbuj również dodać ją do farszu pierogów lub gołąbków. Na bazie soczewicy zrobisz kremowe zupy, curry i wege burgery.
A jeśli lubisz słone przekąski to polecamy spróbować chipsów z soczewicy! Wystarczy, że ugotowaną soczewicę zblendujesz na gładką masę z odrobiną mąki, masła i jajkiem. Przygotowaną masę nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smaż aż się zrumieni. Smacznego!
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Mogą zjadać ją dzieci, a także dorośli. Dostarcza wielu cennych składników, między innymi: błonnika, białka, żelaza i potasu. Jest bardzo odżywcza i łatwa w trawieniu. Wspomaga nasz układ odpornościowy, a także pracę mózgu i serca.
Sposób przygotowania: Wypłucz soczewicę i gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posól pod koniec gotowania.
Skład: soczewica czerwona* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1498 kJ / 358 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany |
52 g |
w tym cukry | 1,5 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,02 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.