Ryż biały długoziarnisty BIO - 100g
Przyjemną konsystencję, łagodny smak i łatwą przyswajalność - to wszystko znajdziesz w ryżu białym!
Ryż długoziarnisty biały charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem, dlatego jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Sprawdzi się w daniach słodkich, kwaśnych i pikantnych. Na słodko przyrządzisz go na przykład zapiekając z owocami i rozgrzewającymi przyprawami typu cynamon i kardamon. W daniach kwaśnych świetnie skomponuje się z mięsem i i owocami. W daniach pikantnych możesz użyć go jako farszu i dodatku do dania głównego. Zaskoczy swoim smakiem w deserach, sałatkach i zupach. Pasuje także do dań rybnych. Wykorzystywany jest w potrawach na całym świecie.
Ekologiczny ryż biały długoziarnisty wspomaga trawienie, łagodzi objawy biegunki. Jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny.
Sposób przygotowania: ryż przepłucz i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody), na małym ogniu, około 35 minut.
Skład: ryż biały długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1486 kJ / 350 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany |
77 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 1,0 g |
Białko | 7,8 g |
Sól | <0,03 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Pakistan
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.