- -30%
Soja BIO - 100g
Doskonałe źródło w pełni przyswajalnego i pełnowartościowego białka to właśnie soja!
Soja to roślina, którą szczególnie upodobali sobie weganie i wegetarianie, ale warto wprowadzić ją również do dań kuchni tradycyjnej. Ma bardzo szerokie zastosowanie: rozdrobniona idealnie nadaje się jako baza kotletów, past do kanapek, a także potraw mącznych. Wzbogaci dania jednogarnkowe, gulasze, zapiekanki, a także sałatki. Będzie świetnym dodatkiem do dań głównych. Z soi przygotowuje się coraz popularniejsze tofu - kolejny produkt o wielkim wachlarzu zastosowań.
Ekologiczna soja, ze względu na ogromną zawartość w pełni przyswajalnego białka, często stosowana jest jako zamiennik mięsa. Posiada całą gamę witamin i mikroelementów, między innymi: witaminę A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, jod, cynk i żelazo. Oprócz tego posiada fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy. Soja korzystnie wpływa na układ trawienny i sercowo - naczyniowy.
Sposób przygotowania: Soję mocz około 8 godzin. Gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja soi na2,5 porcji wody) około 60 minut.
Skład: soja* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1866 kJ / 446 kcal |
Tłuszcz | 20 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,9 g |
Węglowodany |
21 g |
w tym cukry | 7,3 g |
Błonnik | 9,3 g |
Białko | 36 g |
Sól | <0,01 g |
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Chiny
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.