Fasola biała "Jaś" BIO - 100g
Popularna odmiana klasycznej białej fasoli o szerokim zastosowaniu w kuchni i wspaniałych właściwościach odżywczych!
Fasola Jaś, to jedna z najczęściej używanych odmian fasoli w polskiej kuchni. Chociaż jej oryginalny kontynent pochodzenia to Ameryka, w Polsce uprawiana jest na szeroką skalę. Stanowi jedną z najważniejszych roślin uprawnych w skali świata. Jej szerokie zastosowanie sprawia, że odnajdziemy ją w kuchni tradycyjnej jak i wegańskiej i wegetariańskiej. Jest lubianym składnikiem zup, gulaszy i dań jednogarnkowych, a także sałatek. W kuchni wegetariańskiej stosowana jako baza past kanapkowych, pasztetów i kotletów.
Z białej fasoli możesz przyrządzić pyszny, wegański smalec. Wystarczy, że ugotowaną fasolę zblendujesz na gładką masę razem z podsmażoną cebulką i startym jabłkiem. Dodaj odrobinę oleju, soli i pieprzu do smaku i ciesz się wspaniałym smarowidłem do kanapek!
Fasola Jaś to źródło cennych składników. Zawiera w sobie roślinne tłuszcze, a ponadto: witaminę A, C, E, D oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej także: cynk, magnez, fosfor, miedź, żelazo. Jest też doskonałym źródłem błonnika. Wspiera układ sercowo-naczyniowy i na długo zapewnia uczucie sytości. Jest rośliną ciężkostrawną, dlatego należy spożywać ją z umiarem.
Sposób przyrządzania: Fasolę mocz przez około 10-12 godzin. Po namoczeniu wylej wodę, fasolę przepłucz i zalej świeżą, zimną wodą tak, żeby woda sięgała ponad fasolę na około 3 cm. Gotuj do miękkości, posól dopiero pod koniec gotowania.
Skład: fasola biała Jaś* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1243kJ / 296 kcal |
Tłuszcz | 1,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany |
36 g |
w tym cukry | 2,3 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-03-001216-21-P0
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.