Majeranek BIO - 10g
Majeranek zwany lebiodką, stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej to sposób na zwiększenie strawności produktów wzdymających!
Majeranek ogrodowy to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany jest w wielu rejonach świata. Używany jako przyprawa, a także roślina lecznicza i kosmetyczna. Majeranek świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięs, a w szczególności z wieprzowiną, wołowiną, dziczyzną i baraniną. Wydobywa walory smakowe wędlin, kiełbas, pasztetów i wędzonek. Wydłuża ich świeżość. Dodawany jest do potraw wzdymających takich jak fasolka po bretońsku czy bigos. Zupom i sosom nada lekko korzennego smaku.
Ekologiczny majeranek wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i wapnia. Posiada silny antyoksydant jakim jest witamina C. Znajdziemy w nim również beta-karoten i witaminy z grupy B. Wykazuje działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Chroni przewód pokarmowy i zapobiega uporczywym dolegliwościom.
Skład: majeranek* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.