Kurkuma BIO - 10g
Przyprawa pochodząca z tropikalnej Azji o charakterystycznym smaku i właściwościach przeciwzapalnych!
Kurkuma inaczej ostryż, szafranica lub żółcień to rodzaj byliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma używana jest jako przyprawa nadająca potrawom złocistożółty kolor. Nadaje charakterystyczny smak zupom, a zwłaszcza rosołom. Pasuje do dań z drobiu. Jest składnikiem mieszanek przyprawowych takich jak curry czy masala. Można ją dodawać także do musztardy i sosów.
Warto stosować kurkumę w codziennej diecie, ponieważ ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci i enzymów trzustkowych co pozytywnie wpływa na trawienie. Działa antybakteryjnie i rozkurczowo. Działa antydepresyjnie, jest przeciwutleniaczem, zwlacza wolne rodniki. Ma duży potencjał leczniczy w chorobach układu nerwowego: chorobie Alzheimera, depresji, chorobie Parkinsona.
Skład: kurkuma 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.