Quinoa biała BIO (komosa ryżowa) - 100g
Jeśli szukasz produktu, który doda Twoim potrawom finezyjności, zdrowia i wspaniałego smaku wypróbuj quinoa białej!
Quinoa biała to inaczej komosa ryżowa. Delikatna w smaku z łagodnym orzechowym aromatem, będzie stanowić idealny dodatek do dań. Wzbogaci sałatki, gulasze i zupy. Możesz zastąpić nią kasze, makarony i ryże. Sprawdzi się w warzywnych zapiekankach, kotletach i burgerach. Nadaje się też do omletów, naleśników i placków.
Ekologiczna quinoa biała stanowi pełnowartościowy produkt spożywczy. Jej wartości trudno przecenić. Stanowi cenne źródło witamin (A, C, E, witamin z grupy B), minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, selenu) i aminokwasów. Ułatwia trawienie, dostarcza energii, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, wspomaga układ krwionośny.
Sposób przygotowania: ziarna quinoa przepłucz gorącą wodą na drobnym sicie, a potem gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) około 25 minut. Posól pod koniec gotowania. Po ugotowaniu warto odstawić ją na 10 minut, by wchłonęła więcej wody i jeszcze bardziej napęczniała.
Skład: ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1415 kJ / 334 kcal |
Tłuszcz | 5,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany |
59 g |
w tym cukry | 4,5 g |
Błonnik | 6,6 g |
Białko | 14 g |
Sól | 0,02 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Peru
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.