Czerwona kapusta EKO - nasiona na kiełki 12g / 300g - GEO Bavicchi
Kiełki kapusty czerwonej zawierają działające ochronnie na komórki związki siarki, a także większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do kapusty białej.
Wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy oraz chronią organizm przed nowotworami.
Kiełki czerwonej kapusty są bardzo bogate w substancje odżywcze. Do najważniejszych należą związki siarki działające ochronnie na komórki. Występują w stężeniu do 50 razy wyższym niż w dojrzałym warzywie.
Kiełki te zawierają większe ilości selenu i witaminy C w porównaniu do kapusty białej. Stanowią bogate źródło witamin A, B, C, E, H, K, PP oraz żelaza, magnezu, wapnia, potasu, siarki, jodu, manganu i litu. Za sprawą zawartych w nich antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Dzięki sulforafanowi chronią organizm przed nowotworami.
W smaku są łagodniejsze i delikatniejsze od kapusty brokułowej. Mają purpurowo-czerwone pąki.
Są doskonałym składnikiem sałatek, ale ożywią kolorystycznie każde inne danie.
Kiełki Bavicchi
Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać:
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się, że nasiona są równomiernie rozrzucone. Lepiej nie kiełkować ich w słoiku.
Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować.
Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.
Przed spożyciem należy je umyć.
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Włochy
Certyfikat ekologiczny: IT BIO 014
Waga opakowania: 12g/300g
Śluzowate: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie: po 4-6 dniach