Amarantus BIO - 100g
Roślina o właściwościach prozdrowotnych, odżywczych a także o wspaniałych walorach smakowych!
Amarantus zwany inaczej szarłatem, nazywany zbożem XXI wieku to jeden z najstarszych gatunków zboża i jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Jest doskonały jako dodatek do odżywczego śniadania, zup, sałatek i wegetariańskich kotlecików. Możesz użyć go również do pieczenia placków i innych dań zbożowych. Wykorzystaj go przy pieczeniu chleba i pieczeniu ciast, ciasteczek i muffinek - jest chrupiący i smaczny (ma lekko orzechowy smak).
Ekologiczny amarantus to maleńkie ziarenka wielkości maku, jednak o wielkiej mocy prozdrowotnej. Nie zawiera glutenu, więc jest odpowiedni dla osób, które go unikają. Lizyna to składnik amarantusa, który potrzebny jest do naprawy komórek, do wzrostu organizmu oraz produkcji hormonów i przeciwciał. Ponadto amarantus bogaty jest w błonnik, antyoksydanty i wapń, którego jest więcej niż w mleku.
Sposób przygotowania: Ziarna amarantusa przepłucz na gęstym sicie i gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody), w lekko osolonej wodzie, przez około 20 minut.
Skład: ziarna amarantusa* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1601kJ / 383 kcal |
Tłuszcz | 8,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,1 g |
Węglowodany |
56,8 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 15,8 g |
Sól | 0,01g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Indie
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.