Ciecierzyca BIO - 100g
Jedna z najbardziej cenionych roślin przez wegetarian na całym świecie!
Ciecierzyca inaczej zwana cieciorką lub grochem włoskim, to podstawa kuchni wegetariańskiej, jednak wzbogaci także każdą inną kuchnię. Polecamy ją jako baza pasty na kanapki, kotlecików wegetariańskich i dań jednogarnkowych. Dodając ją do zupy i sałatek uzyskasz wspaniały smak i dodasz zdrowia Twoim potrawom. Używana w kuchni arabskiej jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli.
Ekologiczna ciecierzyca jest bogata w białko i błonnik, dlatego jest świetną alternatywą dla mięsa. Zawiera więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe, dodatkowo jest cennym źródłem tłuszczów nienasyconych. Ma w sobie dobre węglowodany, a także witaminy: A, C, E i witaminy z grupy B. Wspomaga przy: obniżeniu ciśnienia krwi, zaparciach i procesie trawienia, regulacji pracy układu nerwowego, poprawie stanu paznokci, włosów i skóry oraz podniesieniu odporności organizmu.
Sposób przygotowania: Przed gotowaniem namocz ją około 10 do 12 godzin. Przepłucz cieciorkę i gotuj w nieosolonej wodzie przez około 60 minut. Posól dopiero pod koniec gotowania.
Skład: ciecierzyca* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1653kJ / 393 kcal |
Tłuszcz | 5,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany |
57,9 g |
w tym cukry | 10,2 g |
Białko | 19,2g |
Sól | 0,058 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacja o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.