Kuskus BIO - 100g
Połączenie właściwości kaszy i makaronu, a także wysoka zawartość składników odżywczych - taki jest kuskus!
Kuskus wywodzi się z obszarów północno - zachodniej Afryki. Popularność zyskał dzięki łatwości i szybkości przygotowania, a także wszechstronności wykorzystania w kuchni. Ma bardzo łagodny smak, dlatego smakuje wyśmienicie przyrządzany i na słono i na słodko. Możesz dodać go do sałatek, a także dań głównych zastępując nim makaron czy ryż. Będzie idealny jako farsz, a także jako składnik gulaszu. Jeśli jednak chcesz spróbować wersji na słodko, polecamy wymieszać go z bakaliami i odrobiną miodu - warto!
Ekologiczny kuskus jest lekko strawny, dlatego polecany dzieciom i osobom starszym, a także osobom z problemami trawiennymi. Ma w sobie sporo żelaza, lecz aby jego wchłanianie przez organizm było lepsze, to warto do potrawy dodać zielone rośliny z dużą zawartością witaminy C. Jest źródłem kwasu foliowego oraz witamin: B1, B3 i B5, które dbają o układ nerwowy i korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie.
Sposób przygotowania: Nie wymaga gotowania. Wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem (osoloną wodą, bulionem, napojem roślinnym, mlekiem) i odstawisz na kilka minut.
Skład: kasza z PSZENICY durum* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1454kJ / 344 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany |
64 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik | 8,8 g |
Białko | 12 g |
Sól | 0, g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt glutenowy
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy.
Kraj pochodzenia: Włochy
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.