- Nowy
Mąka żytnia razowa typ 2000 BIO 1kg / Bio Raj
Pełnoziarnista mąka żytnia. Idealna do przyrządzania zakwasu na żur. Szczególnie polecana do wypieku ciemnego chleba żytniego.
Mąka żytnia 2000 jest mąką pełnoziarnistą. To najgrubsza z żytnich mąk, prawdziwa skarbnica wartości odżywczych.
Powstaje ona z żyta pochodzącego z ekologicznej uprawy, dzięki czemu nie traci składników odżywczych, których w zbożu jest pod dostatkiem. Ma szaro-brązowy kolor ponieważ powstaje z przemiału całych ziaren.
Określana również jako mąka żytnia chlebowa jest źródłem błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, usprawniając procesy trawienne i ogólne działanie układu pokarmowego. Wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu, a to ze względu na wysoką zawartość beta - glukanów, które są odpowiedzialne za naturalną odporność. Pieczywo, którego bazą jest mąka żytnia chlebowa 750, jest zalecane cukrzykom, gdyż po jego spożyciu poziom glukozy nie wzrasta gwałtownie. Mąka żytnia chlebowa powinna zostać uwzględniona w domowych wypiekach osób, które chcą wraz z pożywieniem dostarczyć solidną porcję pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ekologicznej mące powstałej z żyta znaleźć można takie składniki jak:
* fosfor i wapń, które chronią kości i zęby, wzmacniając je
* jod niezbędny, aby hormon tarczycy mógł prawidłowo funkcjonować
* sód i potas - elektrolity wpływające na ogólną kondycję organizmu, usprawniając pracę serca i regulując ciśnienie krwi
* żelazo - pierwiastek niezbędny do transportu tlenu do komórek, wzmacnia krew i chroni przed anemią.
Polecana do wypieków ciemnego chleba żytniego (bardzo zwarta konsystencja), pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.
Skład: mąka żytnia razowa typ 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1362kJ/323kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany |
61 g |
w tym cukry | 10 g |
Błonnik | 13 g |
Białko | 9,5 g |
Sól | <0,01 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt glutenowy
Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07
Opakowanie: papierowa torebka