Zakwas chlebowy orkiszowy w proszku BIO 30g / BIOVAGAN
Zakwas chlebowy z ekologicznej mąki orkiszowej
Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba (2 bochenki).
Zakwas chlebowy z ekologicznej mąki orkiszowej
Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba (2 bochenki)
Przepis na chleb:
- 1 saszetka zakwasu chlebowego orkiszowego,
- 700g mąki orkiszowej,
- 300g mąki żytniej,
- 2 saszetki drożdży suszonych bio Biovegan 18g,
- 2 łyżeczki soli,
- 650ml letniej wody
Dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.. Następnie zagnieść ponownie z odrobiną mąki. Przełożyć do 2 natłuszczonych foremek i pod przykryciem odstawić na 30min. Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celcjusza z termoobiegiem lub 210 stopni z grzaniem góra/dół. Piec 60 min. Pamiętaj żeby umieścić w piekarniku miskę z wodą ;)
Uwagi producenta: Z produktu nie można wykonać zaczynu bazowego. Sam zakwas nie ma "siły napędowej". Na 1kg mąki potrzeba 2 saszetki drożdży.
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 1525 kJ / 360 kcal |
Tłuszcz | 3,0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5g |
Węglowodany | 57g |
w tym cukry | <0,5g |
Błonnik | 8,3g |
Białko | 15g |
Sól | <0,01g |
Składniki: mąka pełnoziarnista orkiszowa*, kultury bakterii chlebowych (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od ciepła
Informacja o alergenach: zawiera gluten, może zawierać soję, gorczycę, łubin i orzechy
Informacja dla wegan: produkt wegański
Kraj producenta: Niemcy
Certyfikat ekologiczny: DE-OKO-006
Waga: 30g
Opakowanie: papier