Papryka wędzona słodka BIO - 10g
Przyprawa o bogatym bukiecie smakowym i intensywnym aromacie, a także szerokim zastosowaniu - wykorzystasz ją do dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich!
Certyfikat PL-EKO-01-001493
Papryka słodka wędzona to przyprawa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Jesienią po zbiorach, papryka wieszana jest na sznurkach i pozostawiana do wyschnięcia. Następnie poddawana jest wędzeniu dymem dębowym. Dzięki tej procedurze zyskuje wyjątkowy, głęboki i charakterystyczny smak, aromat i zapach. Najczęściej wykorzystywana jest do dań tradycyjnych półwyspu Iberyjskiego takich jak paella, tortilla czy chorizo i tapas. W kuchni polskiej smak wędzonej papryki możesz wykorzystać do potraw mięsnych, gulaszy i sosów. Dosyp jej do warzyw, a w szczególności pomidorów i ziemniaków. Papryka wędzona to jedna z ulubionych przypraw wegetarian i wegan - można ją znaleźć w warzywnych pasztetach, kotletach, sosach.
Poza wyjątkowym smakiem, ceniona jest również jako przyprawa o właściwościach prozdrowotnych. Jest bombą witaminową ze względu na dużą zawartość witaminy A, C, E i z grupy B. Ma działanie uspokajające, korzystnie działa na serce i skołatane nerwy. Pomaga regulować poziom hormonów stresu. Wzmacnia odporność, poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Jest przeciwzapalna i przeciwnieżytowa.
Skład: papryka wędzona słodka* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.