Papryka ostra BIO - 10g
Ostry smak papryki wydobędzie smak wielu potraw z całego świata, a jej właściwości korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie!
Certyfikat PL-EKO-01-001493
Papryka ostra czyli chilli to warzywo pochodzące z Ameryki Północnej i Południowej. Jej odmian istnieje naprawdę wiele, różnią się rozmiarem, kolorem i kształtem. To rodzaj rośliny psiankowatej. Jej wyjątkowy smak i właściwości lecznicze odkryto już w starożytności. Obecni używana jest do potraw kuchni meksykańskiej, wietnamskiej, indyjskiej, tajskiej, arabskiej, hiszpańskiej. Coraz większe uznanie zdobywa również w kuchni polskiej. Możesz dodać jej do gulaszu, mięsa, ryb i zup. Sprawdzi się jako dodatek do potraw z warzyw, a także do sosów. Przyprawisz nią sałatki, pizzę, zapiekankę i makaron. Będzie ciekawym przełamaniem smaku słodkich deserów.
Ekologiczna papryka ostra jest szczególnie bogata w witaminę A i C. Pomaga wzmocnić odporność organizmu, zadbać o narząd wzroku. Jest bogata w kapsaicynę, która nadaje jej ostrego smaku i ma wspaniałe właściwości lecznicze - sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych i zwiększa przepływ krwi, jest przeciwzapalna i antyoksydacyjna. Ostra papryka poprawia metabolizm, zmniejsza apetyt i łagodzi problemy trawienne. Obniża poziom cukru we krwi.
Skład: papryka* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.