- Agnieszka
- News
- 5 polubień
- 570 odwiedzin
- 0 komentarzy

Miód wytwarzany jest przez pszczoły miodne od milionów lat! Ten słodki specjał powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi i jest prawdziwym bogactwem cennych substancji. Już starożytne cywilizacje znały go i wykorzystywały w przeróżny sposób. Obecnie wiemy nie tylko jak powstaje oraz jak go pozyskiwać, ale też znamy i cenimy jego właściwości.
Od niedawna w naszym sklepie WieloryBIO możecie kupić naturalne miody z bardzo dobrze nam znanej Pasieki Czechowitków. Jednak chcielibyśmy żebyście i Wy ich poznali. Dzięki temu dowiecie się jakie cudowne i w 100% naturalne MIODY możecie od nich kupić.
„Lubimy z Kingą zanurzać się w świecie roślin i zwierząt czego wyraz dawaliśmy już mieszkając w mieście. Nasze balkonowe uprawy zapewniały nam dużo satysfakcji, poszukiwaliśmy więc kawałka własnej ziemi, by móc kontynuować tę przygodę w warunkach bliższych naturze.
Pszczoły w naszych rodzinach obecne są od trzech pokoleń. Gdy w 2018 roku zdecydowaliśmy o przeprowadzce na wieś, podjęliśmy się opieki nad rodzinną pasieką i przepadliśmy. Teraz wraz z dziećmi dbamy o nasze pszczoły, by z pomocą natury mogły powstać owoce, którymi dzielimy się z wami.
Zainspirowani pszczelarstwem naturalnym na naszych pasieczyskach podejmujemy działania aby pszczoły miały kontakt tylko z woskiem organicznym. Powoduje to, że rezygnujemy z pozyskiwania części miodu, ponieważ środowisko życia pszczół ich kondycja i zdrowie ma dla nas większe znaczenie niż dodatkowy miód. Ule nasze wykonane są głównie z materiałów naturalnych (drewno, słoma), a preparaty organiczne, które stosujemy do wsparcia pszczół w walce z najgroźniejszą ich chorobą – warozą - dopuszczone są w pasiekach ekologicznych. Miody które od nas Państwo kupujecie to MIODY SUROWE – nigdy nie podgrzewane powyżej temperatury 40 st. C i nie poddane mikrofiltracji, czyli takie jakimi żywią się same pszczoły.”
Kinga i Tomasz Czech-Witek
Kupując miód z Pasieki Czechowitków, dostajecie miód w 100% naturalny, bogaty w cenne dla naszego organizmu substancje. Jednak to nie tylko nieprzetworzony, czyli tzw. miód surowy, ale też miód wytwarzany z poszanowaniem i miłością do przyrody.
Poniżej znajdziecie jeszcze kilka słów od rodziny Czechowitków odnośnie każdego z miodów, które możecie u nas kupić:
Miód Nektarowy Wielokwiatowy
Nasze pszczoły zbierają miód wielokwiatowy z drzew owocowych w starych sadach i przychaciach, z okolicznych klonów, budzącego się do życia mniszka lekarskiego obecnego na pobliskich pastwiskach oraz wielu śródpolnych kwiatów i ziół.
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie:
• poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych,
• dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy,
• z uwagi na zawartość rozlicznych pyłków kwiatowych włącza się go do walki z różnymi alergiami jako środek wspomagający,
• jest naturalną i bardzo zdrową alternatywą dla cukru białego i innych, przemysłowych substancji słodzących.
Miód Nektarowy Rzepakowy
Należy on do miodów wiosennych, nektarowych. Jest to wyjątkowy rodzaj miodu, ponieważ powstaje on w naszej pasiece jako jeden z pierwszych po zimowej przerwie. W naszej okolicy zbierany jest przez pszczoły w maju gdy zakwitną żółte pola rzepaku, a na łąkach złoci się mniszek lekarski. Miody od wieków wykorzystywane są jako środki lecznicze w medycynie naturalnej.
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie:
• Jest źródłem aminokwasów i witamin z grupy K, B i C, bogaty w magnez, żelazo, potas,
• Wysoka zawartość glukozy, pomoże organizmowi w stanach wyczerpania i zmęczenia, toteż polecamy przygotowywanie domowych izotoników na bazie miodu rzepakowego, wody i soku z cytryny, które doskonale nawodnią i uzupełnią elektrolity w organizmie,
• Z uwagi na zawartość boru, wspiera prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy,
• Polecamy kobietom po okresie menopauzy, kiedy narażone są na utarte masy kostnej,
• Wspomaga detoksykację organizmu i osłania wątrobę,
Miód Nektarowy Akacjowy
Nektar z Robinii akacjowej nasze pszczoły zbierają na przełomie maja i czerwca, gdy pogoda sprzyja jej kwitnieniu. Duża zawartość fruktozy powoduje, że miód ten bardzo długo zachowuje postać płynnej patoki, a proces krystalizacji może trwać przeszło rok. Jest jednym z rodzajów miodu, który posiada bardzo jasną barwę i łagodny smak toteż jest uwielbiany przez nasze dzieci. Przez całe wakacje słodzimy nim domowe kompoty i lemoniady.
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie:
• obecne są w nim cenne składniki jak: żelazo, fluor, karoten i liczne enzymy, a także witaminy B, ale także C, H i B3
• z uwagi na wysoką zawartość fruktozy (co przekłada się na obniżenie jego indeksu glikemicznego), może być spożywany przez osoby z cukrzycą typu II
• ma zastosowanie w odżywianiu i regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym bądź umysłowym
• wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy poprzez regenerację śluzówki, wzmożoną produkcję śluzu,
• Łagodzi objawy nadkwasoty,
• Pomocny jest w przypadku chorób nerek i układu moczowego,
• może być stosowany w schorzeniach skóry, leczeniu ran, ponieważ niszczy bakterie takie jak gronkowce, paciorkowce czy laseczki zgorzeli gazowej
• ma właściwości łagodzące przebieg i objawy menopauzy
• Polecany w walce z bezsennością
Miód nektarowy Lipowy
Nasze pszczoły pozyskują nakrop lipowy z kwiatów lip drobnolistnych, rosnących przy wiejskich obejściach oraz ze starych majątków dworskich na terenie powiatu staszowskiego, gdzie wyjątkowo je ceniono. Miód lipowy pozyskujemy, gdy dojrzeje on w plastrach pszczelich około połowy lipca.
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie:
• charakteryzuje się silnym działaniem antybiotycznym.
• z uwagi na obecność olejków eterycznych, saponinów, flawonoidów, kwasu askorbinowego miód lipowy jest tak pomocny w walce z przeziębieniem, anginą, chorymi zatokami, zapaleniem gardła, grypie, zapaleniu płuc i oskrzeli.
• Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo oraz wykrztuśnie
• Łagodzi nasze nerwy i wycisza, toteż pomocny jest w okresach wzmożonego stresu
• Można również, użyć go jak olejku do kąpieli, dodanie kilku łyżek do wanny z ciepłą wodą, odpręży oraz zniweluje ból głowy
Miód nektarowy Nawłociowy
Właściwości prozdrowotne i zastosowanie:
• jest wsparciem w stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy nerkowej, skąpomoczu, gdyż wykazuje właściwości moczopędne, rozkurczowe i przeciwzapaln
• nazywany bezpiecznym aktybiotykiem łagodzi stany zapalne, zakażenia i infekcje
• działa napotnie, zatem doskonale sprawdza się przy przeziębieniach i grypie
• zawiera duże ilości rutyny i kwercetyny dlatego wzmacnia naczynia krwionośne, poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie krwi,
• sprzyjanie gojeniu się nadżerek i wrzodów w żołądku i dwunastnicy, działając żółciopędnie,
Życzymy smacznego!
Źródła:
• Wolfgang Oberrisser: MIÓD. PROPOLIS, PYŁEK, WOSK, Wydawnictwo Multico, 2009.
• C.Leigh Broadhurst: STOSUJEMY MIÓD, ŹRÓDŁO ŻYCIA, 2012.
• Helena Noskowicz-Bieroniowa – CO MOŻE MIÓD? Wydawnictwo Emilia, 2009.
• Halina Gałuszka – MIÓD PSZCZELI, POWSTAWANIE, WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZASTOSOWANIE, Wydawnictwo Sądecki Bartnik, 1998.
• Jasicka-Misiak I., Kafarski P.: CHEMICZNE MARKERY MIODÓW ODMIANOWYCH. Wiadomości chemiczne. 2011,
• Janda K., Bąkowska M.: WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE WYBRANYCH MIODÓW. Pomeranian Journal of Life Sciences
• Renate Frank: MIÓD: ODŻYWIA, LECZY, PIELĘGNUJE, Wydawnictwo RM, 2008.
Komentarze (0)