Jaglany twarożek do naleśników i kanapek

Szukasz pomysłu czym wypełnić dziś naleśniki, ale żeby było wege?

My ostatnio ukręciłyśmy razem taki prosty wege serek. Świetnie się sprawdza jako wypełnienie naleśników, ale równie dobrze można go położyć na kromkę chleba czy zwyczajnie zjeść jako deser. My akurat spałaszowały go z tortillami pełnoziarnistymi. Pycha!

Składniki:

  • 90 g kaszy jaglanej + 200 ml wody
  • 20 g wiórków kokosowych lub orzechów nerkowców
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcja)
  • 2 łyżki syropu z agawy, ew. miodu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilia z połowy laski wanilii
  • ziarenka z 1 nasiona kardamonu
  • garść żurawiny
  • około 1/4 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego (nie z puszki) lub migdałowego

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni. Następnie wrzucamy ją do gorącej wody ze szczyptą soli i gotujemy na małym ogniu około 15-20min. Międzyczasie przygotowujemy sobie resztę składników. Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do ugotowanej i odcedzonej kaszy dodajemy, trochę mleka, wiórki kokosowe, płatki drożdżowe, cukier z wanilią, syrop z agawy i rozgnieciony kardamon. Możesz też dorzucić część żurawiny już teraz. Wszystko to miksujemy blenderem lub w malakserze. Mleka dajemy tyle, żeby uzyskać konsystencję serka do smarowania (ilość mleka może zależeć od odcedzenia kaszy oraz czy miksujemy ją ciepłą czy zimną). Odstawiamy blender i już prawie gotowe! Dorzucamy żurawinę, mieszamy i już możemy wcinać z czym najbardziej lubimy. 

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych