- Agnieszka Szulc-Ślawska
- Przepisy
- 0 polubień
- 671 odwiedzin
- 0 komentarzy

Guacamole - pyszny meksykański sos na bazie awokado. Wariacji tego sosu w Meksyku jest mnóstwo, chyba jak u nas bigosu! ;) My przedstawiamy Wam jedną z nich, może nie tą najpopularniejszą wersję, ale na pewno przepyszną!
Składniki
- 3 dojrzałe awokado
- 3 świeże chile jalapeno
- 1 cebula mała lub ćwiartka dużej
- około 10 gałązek liści kolendry
- 3 pomidory
- 2 limonki lub 1,5 cytryny
- łyżeczka oliwy
- ząbek czosnku opcjonalnie
Sposób przygotowania
Awokado należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę (ok.1x1cm). Pomidora pokroić podobnie jak awokado, a cebulę, paprykę i kolendrę drobno posiekać. Wycisnąć sok z limonek, dodać do niego łyżeczkę oliwy, posiekaną paprykę oraz sól i zamieszać. Tak przygotowany sos można na chwilę zostawić, po czym zalać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Aby guacamole nie ciemniało, w miseczce należy zostawić pestkę awokado.
Idealnie komponuje się z naszymi tortillami kukurydzianymi czy tostellami. Można je podawać także jako dodatek do fasoli czy quesadulli lub po prostu tak jak lubisz najbardziej.
Smacznego!
Źródło: www.molino.pl
Komentarze (0)