Krupnik z pokrzywą i podagrycznikiem

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • pół pora lub cebuli 
  • 2 liście kapusty 
  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej lub gryczanej nie palonej
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • olej (dowolny)
  • sól
  • lubczyk
  • pokrzywa i podagrycznik wedle uznania (ok 2 garści )
  • ok. 1,3-1,5 l

Warzywa ścieramy na tarce, kapustę i por/cebulę drobno kroimy. Lekko podduszamy na oleju, dodajemy przyprawy, kaszę i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną pokrzywę i podagrycznik. 

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych