Istnieją różne rodzaje żywności, jednak w dzisiejszych czasach coraz szerzej znane stają się informacje na temat tego, jak istotny wpływ na zdrowie ludzi ma jakość produktów spożywczych, które regularnie są przez nich konsumowane. Widoczny jest trend promujący żywność ekologiczną, mający na celu zwrócenie uwagi konsumentów na jakość kupowanych przez nich produktów. Dla wielu osób jest to styl życia i sposób holistycznego dbania o siebie. Po prostu.

Wiele osób chętnie korzysta z wiedzy udostępnianej w różnych badaniach i artykułach przez naukowców, decydując się na zdrową żywność i robiąc tym samym wielki ukłon w kierunku zadbania o swoje zdrowie. Jednak nie wszyscy są pozytywnie nastawieni do tego rodzaju zmian. Część z tych osób odstraszają wyższe ceny, będące skutkiem bardziej wymagającej produkcji żywności ekologicznej.

W tym artykule zostaną przedstawione takie kwestie jak to, czym charakteryzują się produkty ekologiczne, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i dlaczego właśnie takie warto wybierać, a także jakie wartości przedstawia rolnictwo ekologiczne i czy żywność ekologiczna faktycznie ma jakikolwiek związek ze zdrowiem.


Czym charakteryzują się produkty ekologiczne?


Ekologiczna żywność jest wytwarzana z wysokiej jakości produktów roślinnych lub zwierzęcych, za których pochodzenie odpowiadają prowadzone na całym świecie gospodarstwa ekologiczne. W uprawie roślin unika się stosowania nawozów sztucznych oraz toksycznych substancji chemicznych, czyli np. chemicznych środków ochrony roślin. Między innymi dzięki użyciu wyłącznie naturalnych nawozów, rośliny uprawiane w systemie gospodarstwa ekologicznego zachowują najbardziej cenne składniki odżywcze, których przyswajanie nie jest zakłócane obecnością pestycydów, sztucznych barwników i innych dodatków.

Należy dodać, że stosowanie toksycznych chemikaliów ma destrukcyjny wpływ nie tylko na plony, ale całe środowisko naturalne. Na skutek zanieczyszczeń cierpią zarówno wszystkie gatunki roślin, jak i zwierząt.


Bez GMO


Żywność ekologiczna jest produkowana bez organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Niezależne organizacje wielokrotnie wykazały, że stosowanie preparatów genetycznie modyfikowanych nie wpływa pozytywnie na rezultat upraw, a rolnictwo ekologiczne konsekwentnie zabrania używania tego typu metod.


Zrównoważona hodowla


Ekologiczne produkty mleczne i mięsne są efektem zrównoważone hodowli zwierząt, które są karmione ekologiczną karmą oraz żyją w dobrostanie regulowanym prawnie (wielość wybiegu, sposoby leczenia czas kwarantanny po terapiach lekami). W hodowli i rolnictwie ekologicznym zabronione jest nie tylko stosowanie sztucznych nawozów, ale także np. regulatorów wzrostu.

Zwierzętom, z których uzyskiwane jest ekologiczne mięso w miarę możliwości unika się stosowania antybiotyków, a jeśli zaistniała konieczność ich zastosowania, to wydłużony jest czas kwarantanny po takim zabiegu. . Zdrowotność zwierząt przekłada się na bezpieczne wyroby nabiałowe, a ekologiczna żywność może z powodzeniem służyć zdrowiu konsumenta. Chcąc zapobiec pojawieniu się u nas samych, czy naszych bliskich objawów chorób cywilizacyjnych, warto wybierać produkty ekologiczne.

Żywność ekologiczna - jaki ma wpływ na zdrowie?


Żywność konwencjonalna jest wytwarzana z pomocą wielu szkodliwych dla człowieka substancji chemicznych, na etapie uprawy, przetwarzania pierwotnego lub wtórnego. Mimo regulacji dotyczących stosowania tych substancji, istnieje dość wysokie ryzyko związane z kumulowaniem się regularnie dostarczanych organizmowi substancji. A kumulujące się dodatki funkcjonalne (konserwanty, polepszacze itp.) nie są poddawane badaniom. Kumulacja jest związana z kilkoma procesami: dodatki są badane pojedynczo a często w w jednym przetworzonym produkcie może być ich kilka-kilkanaście, nikt nie bada ich skumulowanego oddziaływania na organizm. A z drugiej strony nie bada się wpływu jedzenia tych dodatków przed długi czas- zazwyczaj takie badania obejmują krótki czas stosowania - liczony w miesiącach podczas gdy ludzie używają dodatków żywnościowych latami.

Mówimy tu tylko o dodatkach do żywności - a w żywności konwencjonalnej czai się jeszcze wiele pułapek zdrowotnych -od pozostałości pestycydów czy środków grzybobójczych, przez wysokie stężenia azotanów i azotynów z nawozów sztucznych, po w końcu szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. i to nie jest pełna lista.

Żywność ekologiczna ma więc zarówno walory prozdrowotne dla nas jak i dla Ziemi, gdyż ekologiczne sposoby upraw szkodzą mniej.


Bogactwo witamin i minerałów


Powodem, dla którego warto wybierać żywność ekologiczną jest fakt, iż produkty ekologiczne są znacznie bogatsze w składniki odżywcze - zawierają o wiele więcej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy  w porównaniu z produktami konwencjonalnymi. warto pamiętać tutaj o tym by jednak nie kierować się tylko etykietą bio - ale racjonalnie dokonywać wyborów -marchewka która płynie do nas z Nowej Zelandii musiała być czymś zabezpieczona, długi czas transportu wpływa na powolną utratę wartości odżywczej, może więc wtedy taka klasyczna marchewka z ryneczku lub warzywniaka  jest lepszą alternatywą.

Na przykładzie witaminy C można zobaczyć że jej zawartość może być wyższa w warzywach i owocach ekologicznych w przypadku  kiwi, gruszki, mandarynki, cykorii, brokuła, cebuli, ziemniaków, papryki czy ogórków. (badania p Barbary Bobrowskiej-Tokarz, Anny Wójcik i Andrzeja Tokarza)

Funkcje witaminy C w organizmie to m.in. regulowanie systemu odpornościowego, wspomaganie syntezy kolagenu, uczestnictwo w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu oraz przyspieszenie procesu gojenia się ran.


Wsparcie systemu odpornościowego

Wprowadzona do codziennej diety zdrowa żywność, może stać się potężnym narzędziem w przeciwdziałaniu, usuwaniu przyczyn czy odwracaniu skutków chorób cywilizacyjnych. Mówi się o tzw schorzeniach dietozależnych  - ale trzeba pamiętać o  jednym- dieta to tylko jeden z elementów stylu życia. Przy poważnych schodzeniach trzeba zająć się zmianą kompleksowo - dieta- czyli jak przygotowujemy i komponujemy posiłki, pochodzenie żywności (powinna być w większości ekologiczna), tryb życia, ilość godzin snu, pora snu czy jego jakość, ilość czasu nasłonecznienia i ruchu na świeżym powietrzu, jakość wypijanej wody i spożywanej soli, ilość tłuszczy nienasyconych w diecie, umiejętność radzenia sobie ze stresem, i znalezienia balansu między odpoczynkiem a aktywnością czy pracą - to tylko ważniejsze składniki zdrowego życia - a jest ich na pewno wiele więcej.

Dlatego z pomocą zmian w diecie w kierunku żywności ekologicznej można pomagać pacjentom z wieloma schorzeniami, nawet tymi które zbierają największe żniwo- choroby układu krwionośnego, otyłość, miażdżyca, niektóre nowotwory.


Wnioski z badań laboratoryjnych


Badania potwierdzające wnioski o zbawiennym wpływie zamiany produktów konwencjonalnych na ekologiczne jedzenie, są przeważnie przeprowadzane na zwierzętach. Wskazują one jasno, że grupy badawcze, którym została podawana żywność ekologiczna miały znacznie lepsze wyniki pod względem płodności i odporności. Daje to niebezpodstawną nadzieję na to, że ekologiczna żywność realnie wpływa pozytywnie również na zdrowie ludzkie.


W jakich sklepach można zaopatrzyć się w żywność ekologiczną?


Certyfikowane produkty ekologiczne są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Chcąc mieć pewność, że w uprawie roślin potrzebnych do produkcji kupowanego produktu użyto naturalnych nawozów, warto wybierać ekologiczne produkty certyfikowane. Ważną informacją jest, że część produktów zawierających w nazwie "bio" lub "eko" niekoniecznie ma wiele wspólnego z żywnością ekologiczną, dlatego trzeba zachować czujność i świadomie czytać etykiety poszukując w nich chociażby sztucznych barwników.

Gdzie szukać produktów bio?


Niestety w porównaniu z konwencjonalnymi produktami, niewiele stacjonarnych placówek handlowych posiada szeroką ofertę żywności ekologicznej. Produkty bio pozbawione dodatków syntetycznych można spotkać na specjalnych działach im dedykowanych (najczęściej w sąsiedztwie regału z produktami bezglutenowymi) lub w sklepach specjalizujących się w działce rynku obejmującej żywność bio - także internetowych. Ekologiczne jedzenie można również pozyskiwać bezpośrednio od rolników i hodowców. Wiele gospodarstw, w których odbywa się produkcja żywności ekologicznej, chętnie od razu sprzedaje swoje wyroby klientom.

Produkcji ekologicznej towarzyszy wiele kontroli. Każdy produkt ekologiczny musi spełnić określone warunki, chcąc być tak nazywanym. Dzięki starannym kontrolom i testom, wprowadzona do obiegu żywność ekologiczna jest w pełni bezpieczna i pomocna pod wieloma względami dla każdego organizmu ludzkiego i zwierzęcego.


Inwestycja w zdrowie


Zdrowe odżywianie staje się priorytetem dla coraz większej rzeszy kupujących -rynek eko rośnie. Bez względu na to, czy zależy nam na ochronie układu odpornościowego, wzmocnieniu organizmu przy walce z ciężką chorobą, czy poprawie kondycji psychicznej, dobrym rozwiązaniem będzie inwestycja w najlepsze jakościowo jedzenie. Dlatego warto wybierać produkty ekologiczne, robiąc codzienne zakupy i w ten sposób zadbać o kondycję zdrowotną - swoją i najbliższych.

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych