Morwa czarna BIO - 100g
Morwa czarna to owoc bogaty w witaminy, minerały i związki biologiczne, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości leczniczych.
Suszone owoce doskonale nadają się jako dodatek do deserów, musli i koktajli. Idealnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska!
Morwa czarna posiada wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. wspomaga profilaktykę miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Często jest wykorzystywana w ziołolecznictwie i farmakologii. Z liści morwy czarnej można przyrządzić herbatę i różne napary gdyż pozytywnie wpływają one na układ trawienny i moczowy człowieka. Morwa czarna wspomaga między innymi leczenie nieżytu żołądka, a także działa jako środek moczopędny.
Napar z liści pobudza także krążenie i wspomaga leczenie nadciśnienia, a wysoka zawartość błonnika reguluję pracę jelit. Sok z morwy czarnej ma właściwości przeczyszczające i odkażające. Oprócz tego sok z morwy czarnej działa przeciwkrwotoczne. Syrop z morwy czarnej jest często stosowany jako środek wykrztuśny, napotny oraz wykazuje działania przeciwbakteryjnie przy infekcjach dróg oddechowych. Ekstrakt z morwy czarnej zmniejsza ilość gromadzonych się lipidów w wątrobie. Zapobiega to stłuszczeniu się wątroby.
Morwa czarna jest również owocem bogatym w związki biologiczne, takie jak antocyjany, kwas chlorogenowy, rutyna, mirycetyna. To bogactwo witamin i minerałów: B2, B1, A, C, kwas foliowy, żelazo, cynk, potas, magnez, fosfor.
Owoce morwy czarnej charakteryzują się największą zawartością białka pośród owoców jagodowych.
Wszystkie powyższe czynniki sprawiają, że warto wprowadzić spożywanie morwy czarnej do codziennej diety, a także stosować przy przeziębieniach i grypie. Zaleca się spożywanie owoców, zarówno świeżych, jak i suszonych lub kandyzowanych.
Zastosowanie: Owoce morwy, zarówno te świeże, jak i suszone, doskonale nadają się jako dodatek do deserów, musli i koktajli. Z owoców możemy również sporządzić konfitury i dżemy. Owoce można użyć do produkcji domowych nalewek i win. Doskonale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska.
Skład: morwa czarna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1442kJ / 340kcal |
Tłuszcz | 1,5g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3g |
Węglowodany |
75 g |
w tym cukry | 38 g |
Białko | 4,2 g |
Sól | 0,2 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-03
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.