Płatki chilli BIO
Przyprawa dla osób lubiących ostry smak potraw - podrasuje smak dań kuchni meksykańskiej, azjatyckiej, a także europejskiej w tym polskiej! Bogata w cenną dla zdrowia kapsaicynę!
Papryka chili cieszy się coraz większą popularnością, dzięki charakterystycznemu smakowi, a także dzięki cennej dla zdrowia kapsaicynie. Stosuj ją z umiarem, według indywidualnych upodobań do gulaszu, mięsa, ryb i duszonych warzyw. Wzbogać jej smakiem sosy, makarony, pizzę. A jeśli masz ochotę na zdrową i pikantną przekąskę to polecamy czipsy z pieczonego jarmużu. Jak jest zrobić? Umyty jarmuż wsyp do miski, polej oliwą, dopraw solą i niewielką ilością chili w płatkach. Przełóż na blachę i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Smacznego! Płatki możesz stosować w całości lub zmielić na proszek.
Jak już wspomnieliśmy chili bogate jest w kapsaicynę, która wspomaga procesy trawienia, a także wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, a więc wspomaga krążenie krwi. Jest też silnym antyoksydantem - spowalnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega rozwojowi nowotworów. Papryka chili jest źródłem witaminy A i C, a także miedzi, potasu, żelaza i magnezu.
Skład: papryka chili 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.