- Marta Santoyo-Wyrzykowska
- Przepisy
- 0 polubień
- 172 odwiedzin
- 0 komentarzy
Składniki dla 1 osoby
2-3 jajka
garść świeżej pokrzywy
3-4 łyżki kukurydzy z zalewy
ulubione zioła (tymianek, bazylia, mieszanka ziół zamiast soli lub ziół do jaj)
posiekane liście młodego podagrycznika
kiełki kozieradki
klarowane masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Na omlet dla jednej osoby bierzemy 2 lub 3 jaja. Ubijamy pianę na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
Na patelnię wyrzucamy 4 łyżki kukurydzy z puszki, dodajemy posiekaną pokrzywę, dużą garść i wylewamy masę jajeczną.
Na wierzch możemy posypać ulubione zioła czy pojedynczy tymianek czy bazylię lub mieszankę ziół zamiast soli lub ziół do jaj.
W zależności od preferencji wysmażenia czekamy aż zetnie się mocniej lub słabiej jako, w razie potrzeby omlet można obrócić.
Podajemy z czerwoną fasolą „Red Kidney”, ulubioną surówką, posypany posiekanymi listkami młodego podagrycznika i kiełkami kozieradki. Można podać z tortillami kukurydzianymi lub mącznymi.
Jako posypka doskonale sprawdzą się każde kiełki.
Smacznego!
Komentarze (0)