Omlet z kiełkami kozieradki i pokrzywą

Składniki dla 1 osoby


2-3 jajka
garść świeżej pokrzywy
3-4 łyżki kukurydzy z zalewy
ulubione zioła (tymianek, bazylia, mieszanka ziół zamiast soli lub ziół do jaj)
posiekane liście młodego podagrycznika
kiełki kozieradki
klarowane masło do smażenia
sól i pieprz do smaku


Na omlet dla jednej osoby bierzemy 2 lub 3 jaja. Ubijamy pianę na sztywno z szczyptą soli. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
Na patelnię wyrzucamy  4 łyżki kukurydzy z puszki, dodajemy posiekaną pokrzywę, dużą garść i  wylewamy masę jajeczną.
Na wierzch możemy posypać ulubione zioła czy pojedynczy tymianek czy bazylię lub mieszankę ziół zamiast soli lub ziół do jaj.
W zależności od preferencji wysmażenia czekamy aż zetnie się mocniej lub słabiej jako, w razie potrzeby omlet można obrócić.

Podajemy z czerwoną fasolą „Red Kidney”, ulubioną surówką, posypany posiekanymi listkami młodego podagrycznika i kiełkami kozieradki. Można podać z tortillami kukurydzianymi lub mącznymi.

Jako posypka doskonale sprawdzą się każde kiełki.
Smacznego!

Kategorie

Produkty powiązane

Kozieradka EKO - nasiona na kiełki 35g / 300g - GEO Bavicchi Kozieradka EKO - nasiona na kiełki 35g / 300g - GEO Bavicchi 2
Dostępny produkt z innymi opcjami
Pestki, nasiona i ziarna

Kozieradka EKO - nasiona na kiełki 35g / 300g - GEO Bavicchi

7,77 zł
wybierz wariant
  • 35g 7,77 zł Wyprzedane
  • 300g 29,30 zł

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych