- Marta Santoyo-Wyrzykowska
- Przepisy
- 0 polubień
- 3917 odwiedzin
- 0 komentarzy
Składniki
średnia hokkaido lub inna słodkawa i mączysta dynia (ok 1-1,5kg)
2 marchewki
3 ziemniaki
masło klarowane do smażenia
przyprawa do zup (lub własna kompozycja -ja najbardziej lubię gałkę, świeży imbir, tymianek i kozieradkę) lub eko -kostka
uprażone pestki dyni ok. 100 g
świeża kolendra zielona lub natka pietruszki
olej dyniowy lub lniany do polania na talerzu przestudzonej zupy
pieczywo lub tostelle do podania
Przygotowanie
Dynię przekroić na pół, wypestkować. Świeże pestki dobrze użyć do mleczka antypasożytniczego. Upiec w temperaturze 180 ° do miękkości, około 20 25 minut.
W garnku rozgrzać. Masło klarowane około 2 łyżki. Obsmażyć przyprawy oraz marchewkę i ziemniaczki pokrojone w dość grube kawałki. Dodać dynię. Zalać wodą i gotować do miękkości marchewki.
Osolić. Zmiksować.
Podawać obsypane prażonymi pestkami dyni, świeżą natką kolendry lub pietruszki i polane olejem. Ważne, żeby ten olej był dodany wtedy, kiedy zupa już trochę przestygnie, żeby nie stracił wartości.
Zupę można podać z pieczywem lub bezglutenowymi tostellami
Smacznego!
Komentarze (0)