Tortilla sentymentalna

Tortilla
Dla Meksykanów tortilla jest bardzo ważnym pożywieniem, jest głównym źródłem wielu dań kuchni meksykańskiej. Mówi się, że dobra tortilla to 70% dobrego posiłku, gdyż jest ona głównym składnikiem meksykańskiej kuchni i nadaje smak wszystkiemu, a mówimy tu o tortilli kukurydzianej robionej z nixtamalizowanej kukurydzy, a nie mąki kukurydzianej.


Dla Meksykan tortilla kukurydziana jest elementem tworzącym silną wieź z samymi sobą i z przodkami. Kiedy próbuję tortilli kukurydzianej, wracam myślami do moich babć, które z miłością wyklepywały ręcznie tortille. Pamiętam ciepłą atmosferę wokół comala, wokół posiłków i tych świeżo przygotowanych, cieplutkich tortilli, które dodawały wszystkiemu smaku.

Dla nas jedzenie bez tortilli to tak jak jedzenie bez soli.

Z tortillą kukurydzianą możesz połączyć dowolny smak: kwaśny, słodki, ostry, gorzki, słony, a otrzymasz tęczę smaku, niezależnie od tego, czy jesteś weganem, wegetarianinem czy mięsożercą.


Rodziliśmy się z tortillą. Mamy gotowały kukurydzę, mieliły, i ręcznie formowały w dłoniach tortille z miłością. Czasami robiły także inne pyszności: to placuszki sopes, tamales, chalupas, huaraches.

Kiedy zjadam tortillę ponownie jestem otulony matczyną miłością, smakiem, ciepłem i zapachem.

Tak naprawdę jesteśmy dziećmi kukurydzy.

Ogromne źródło bogactwa i obfitości w kuchni: podstawa, dodatek, łyżka do jedzenia, przystawka, danie główne. Tortilla jest dla nas równie ważna jak ryż dla Chińczyków. Większość krajów ma swoje oryginalne jedzenie, którego używa od dawna. Dla mnie i mówię to w imieniu wielu Meksykan jest to kukurydza i to ona nas reprezentuje.

Niestety w moim kraju wiele się zmieniło przez ostatnie 20 lat w temacie tortilli. W procesie  wypiekania używa się nikstamalizowanej mąki (tzw. Masa harina), co wpływa na jakość tortilli. Spadają jej wartości odżywcze (brak błonnika, sztuczne dodatki do standaryzowania mąki, odtłuszczanie mąki by nie jełczała i potem dodawanie syntetycznych witamin, dodawanie wybielaczy by tortilla była bielsza). Używanie tak słabej jakości składników do głównego pożywienia powoduje szereg problemów związanych z odżywianiem - wzrost otyłości, niedożywanie na poziomie mikroelementów. Badania wskazują również na pozostałości pestycydów a także glifosatu.

Bardzo trudno jest dostać tortillę dobrej jakości: brakuje sklepów i tortillo-piekarni, które utrzymują wysokie standardy: czyli kukurydza nixtamalizowana (bez żadnej mąki) i kukurydza z lokalnych odmian kupowanych od miejscowych rolników.  Brakuje również systemowego podejścia do wspierania rolnictwa tradycyjnego a przez to bioróżnorodności i ochrony tradycyjnych odmian (maíz criollo).

Kiedy przyjechałem do Polski było wiele meksykańskich restauracji, w których naprawdę nie było zbyt wiele oryginalności, w żadnej nie było można dostać naprawdę dobrej tortilli.


Stąd pomysł na nasz biznes, by tortille były takie jak z moich wspomnień. By restauracje miały wybór, co chcą serwować swoim klientom, by mogły oferować wspaniały smak i doskonałą jakość.

(poniżej wersja oryginalna w j. hiszpańskim)

La tortilla
La tortilla para los Mexicanos es un alimento muy importante, es la principal fuente de combinaciones que se debe de utilizar para la cocina mexicana. Se dice que una buena tortilla es 70% de que salga una buena comida, ya que  es el principal ingrediente de una comida mexicana y que le da el sabor a todo, y hablamos de la tortilla de maíz hecha de maíz  nixtamalizado, no de harina de maíz .

Para Mexicanos la tortilla de maíz es un vínculo muy fuerte  con nosotros y nuestros antepasados.
Cuando pruebo la tortilla de maiz, me hace regresar a mis abuelas que  con amor palmeaban las tortillas,  recuerdo el calido ambiente  que habia alrededor del comal, de la comida y de esas tortillas bien calientitas, recién echas, las cuales daban mas sabor a todo.


Para nosotros  sin tortilla  es como si no tuviera sal la comida.

Con la tortilla de maíz se puede combinar cualquier sabor: agrio, dulce, picante, amargo, salado y de ahí sale un arcoiris de sabor, no importa si es vegano, vegetariano o comedor de carne.

Nosotros nacimos con la tortilla. Las madres cocian el maiz, lo molian en el metate, y palmeaban las tortillas con amor. Tambien hacian otras cosas como las gorditas, en algunas veces eran sopes, tamales, chalupas, huaraches.

Cuando pruebo la tortilla siento otra vez el sentimiento del amor maternal que te abraza totalmente con su calor, olor y sabor.

Realmente somos los hijos de maiz.
Toda una fuente de combinaciones. La tortilla es tan importante para nosotros como el arroz para los Chinos. Basicamente todos los países tienen su propio alimento originario que utilizan desde hace mucho, para nosotros es el maíz y realmente nos representa bastante.


Desgraciadamente en mi país se ha cambiado mucho esta receta se utilizan harinas  las cuales ya no tienen los nutrientes necesarios que deberían de tener porque a la hora de hacer la harina quitan toda la fibra del maíz y todo el centro que contiene las vitaminas que son necesarias para nosotros. Despues le agregan vitaminas artificiales como que realmente no se absorben en el cuerpo. Como no tienen la fibra necesaria entonces engordan las personas y al mismo tiempo son desnutridas.  Hay estudios en los cuales incluso el glifosato sale allí.


Es dificil conseguir tortillas de calidad, son muy pocas tiendas y  muy pocas tortillerías que utilizan realmente el nixtamal con una un maíz que es es local el. Falta tambien un apoyo estructurizado para resforzar los agricultores tradicionales que guardan las semillas del maíz criollo.

Cuando yo llegué a Polonia había muchos restaurantes mexicanos de los cuales realmente no había mucha comida mexicana. En ninguno se podia obtener tortilla realmente buena.

Por eso fue la idea de mi empresa, crear tortilla como yo la acordaba. Para que los restaurantes puedan tener elección de lo que quieren servir a sus clientes, ofrecerles buen sabor y excelente calidad.

Kategorie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili
Produkt dodany do ulubionych