Kasza bulgur BIO - 100g
Szerokie zastosowanie i bogactwo witamin znajdziesz w kaszy bulgur!
Kasza bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum. Możesz używać jej jako zamiennika ryżu lub kaszy kuskus. Wykorzystaj ją do sałatek, zapiekanek i gulaszy. Sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, a także sama może być daniem głównym na przykład w postaci wegańskich kotlecików.
Ekologiczna kasza bulgur dostarczy Ci cennych składników: witaminę B1, który usprawnia myślenie i pamięć; witaminę B2, która niweluje zawroty głowy i łagodzi jej bóle; witaminę B6, która usprawnia wchłanianie magnezu i pomaga wytworzyć serotoninę, dopaminę i noradrenalinę (ich niedobór może wywoływać depresję i stany lękowe). Ponadto jest źródłem błonnika pokarmowego, a także pomaga zniwelować stres.
Sposób przygotowania: zagotuj wrzątek i lekko go posól, następnie zalej nim kaszę w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcji wody). Gotuj bez przykrycia przez około 7 minut. Zdejmij z ognia i dopiero w tym momencie przykryj i odstaw do spęcznienia.
Skład: kasza bulgur* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1432kJ / 342 kcal |
Tłuszcz | 1, g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany |
58 g |
w tym cukry | 0,4 g |
Błonnik | 18 g |
Białko | 12 g |
Sól | 0,04 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt glutenowy
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy.
Informacja dla wegan: produkt wegański
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.