Pieprz cayenne / chilli mielone BIO - 10g
Ceniona i znana na całym świecie przyprawa, która nadaje wyrazistości potrawom i ma znakomite właściwości zdrowotne!
Certyfikat PL-EKO-01-001493
Pieprz cayenne czyli pieprz kajeński to przyprawa, którą wytwarza się z papryczek o tej samej nazwie - suszy się je i mieli. Jest to ostra przyprawa o bardzo pikantnym smaku. Pochodzi z Ameryki Środkowej i w XVI wieku rozprzestrzeniła się na inne rejony świata, dzięki hiszpańskim i portugalskim podróżnikom. Ze względu na pikantny smak przyprawę stosuje się w niewielkich ilościach. Wystarczy odrobinka, żeby podkreślić smak sosów, zup, mięs i ryb. Pasuje także do owoców morza, warzywnych pasztetów i kotletów. Pieprz cayenne nadaje się także jako dodatek do gorzkiej czekolady i deserów na jej bazie, gdyż tworzy z kakao bardzo ciekawe połączenie smakowe.
Ekologiczny pieprz cayenne to przyprawa bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty. Ułatwi uzupełnienie niedoborów magnezu, żelaza, miedzi, potasu, cynku. Dzięki zawartości kapsaicyny ma działanie przeciwzapalne - wspomaga zwłaszcza osoby chore na zapalenie stawów. Wzmacnia odporność i pomaga uporać się z infekcjami. Udrażnia nos w momencie kataru. Ma działanie przeciwbólowe - może wspomóc przy złagodzeniu migren. Wspiera procesy trawienne i metaboliczne.
Skład: pieprz cayenne* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj producenta: Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-01-001493
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką zgodnie z Twoim zamówieniem.