Rzeżucha EKO - nasiona na kiełki 35g / 350g - GEO Bavicchi
Kiełki rzeżuchy są bogate w witaminy A, B, C i D oraz żelazo, fosfor, wapń, potas i jod. Wspomagają odporność organizmu. Wpływają korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci.
Mają one charakterystyczny zapach i pikantny smak.
Kiełki rzeżuchy ze względu na bogate wartości odżywcze poleca się spożywać szczególnie w okresach, kiedy trudno o pełnowartościowa warzywa, gdyż spomagają odporność organizmu.
Zasłużenie znalazły zastosowanie w wielu dietach oczyszczających i odchudzających. Wpływają korzystnie na stan naszej cery, włosów i paznokci.
Pędy rzeżuchy są szczególnie bogate w witaminy A, B, C i D. Ponadto zawierają żelazo, fosfor, wapń, potas i jod.
Mają charakterystyczny zapach i pikantny smak.
Najlepiej jeść je na surowo gdyż gotowanie pozbawia ją znacznej ilości wartościowych składników. Kiełki rzeżuchy będą świetnym uzupełnieniem niemal każdej sałatki, dodadzą smaku kanapce, twarożkowi, jajecznicy czy omletowi. W wielu potrawach mogą zastąpić posiekaną natkę pietruszki czy koperek, jednak ze względu na ostry posmak lepiej dodawać je z umiarem.
Kiełki Bavicchi!
Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać:
W przypadku nasion rzeżuchy nie jest konieczne namaczanie: nasiona powinny być lekko zwillżone i od razu ułożone na tacce. Należy trzymać je z dala od źródeł światła do czasu, aż pojawią się pierwsze liście. Zwilżać je 1-2 razy dziennie niewielką ilością wody. Pędy są gotowe do spożycia po 4-5 dniach.
Można je przechowywać w lodówce przez tydzień.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Włochy
Certyfikat ekologiczny: IT BIO 014
Waga opakowania: 35g/350g
Wstępne kiełkowanie: po 4-5 dniach