Brokuły EKO - nasiona na kiełki 13g / 300g - GEO Bavicchi
Największym bogactwem kiełków brokuła jest wysoka zawartość antynowotworowego sulforafanu.
Dodatkowo wzmacniają odporność, zmniejszają ryzyko wystąpienia udarów mózgu, obniżają ciśnienie oraz zabijają bakterie Helicobakter pylori.
Kiełki brokułów zawierają bardzo dużą ilość witaminy A, C i minerałów, takich jak potas i żelazo. Enzymy aktywowane podczas procesu kiełkowania dostarczają organizmowi składników, które poprawiają naturalną odporność organizmu. Zawierają przeciwutleniacze - glukozynole, w stężeniach wielokrotnie większych od dojrzałych roślin. Zmniejszają ryzyko wystąpienia udarów mózgu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz zabijają bakterie Helicobakter pylori, odpowiedzialne za niektóre choroby układu pokarmowego.
Największym bogactwem kiełków brokuła, jest jednak wysoka zawartość antynowotworowego związku o nazwie SULFORAFAN.
Jest go kilkadziesiąt razy więcej, niż w dojrzałym warzywie i pod tym względem niepozorne kiełki mają ogromną przewagę nad dorodnym brokułem.
Sulforafan wg. badań, w najwyższym stężeniu występuje w 4-5 dniowych kiełkach brokuła. Potem go stopniowo ubywa.
Dlatego kiełki brokuła warto jeść na świeżo, gdyż dłuższe przechowywanie w lodówce naraża je na dalsze straty sulforafanu.
Pędy kiełków brokuła mają jasnozielone liście i białą łodygę. Świetnie nadają się do kiełkowania z innymi gatunkami.
Mają dość intensywny, pikantny smak. Wykorzystywane najczęściej jako dodatek do sałatek i kanapek.
Kiełki Bavicchi!
Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
Jak wysiewać:
Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Wypłucz je dokładnie i umieść na zestawie do kiełkowania. Jeśli używasz kiełkownicy z tacami upewnij się,
że nasiona są równomiernie rozrzucone. Uwzględnij przy tym, że nasiona zwiększą swoją objętość 4-krotnie.
Podlewaj 2-3 razy dziennie, aż zaczną kiełkować.
Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.
Przed spożyciem należy je umyć.
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Włochy
Certyfikat ekologiczny: IT BIO 014
Waga opakowania: 13g/300g
Śluzowate: Nie
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie: po 4-6 dniach