Fasola Mung BIO - 100g
Fasola mung - jedna z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie!
Fasola mung nazywana również fasolą złotą to produkt o szerokim zastosowaniu. Możesz dodać ją do zup (pasuje nawet do zupy pomidorowej), przygotowywać z niej pasztety roślinne, a także pasty kanapkowe, pulpety czy burgery wegetariańskie. Doskonale smakuje z warzywami i kaszami. Jest świetnym dodatkiem do sałatek.
Ekologiczna fasola mung dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne białko. Zawiera sporą dawkę witamin i minerałów: A, C, K, E oraz witaminy z grupy B oraz wapń, miedź, potas, żelazo, mangan i cynk. Wartości te wspomagają układ nerwowy w stanach rozdrażnienia i długotrwałego stresu. Fasola ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zalecana kobietom w ciąży z uwagi na zawartość kwasu foliowego.
Sposób przygotowania: namocz fasolę przez kilka godzin i przepłucz. Gotuj w świeżej nieosolonej wodzie przez około 45 minut. Posól dopiero pod koniec gotowania.
Skład: fasola mung* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1146kJ / 274 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany |
42,0 g |
w tym cukry | 1,4 g |
Błonnik | 17 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,02 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Informacja o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.