Soczewica brązowa BIO - 100g
Wszechstronny produkt o wspaniałych wartościach odżywczych i wyśmienitym smaku to soczewica brązowa!
Soczewica brązowa jest nieoczyszczoną soczewicą czerwoną z jadalną łuską. Jej wszechstronność zadziwia! Użyjesz jej w kuchni dodając do gulaszy lub mielonych kotletów. Po zmieleniu możesz wykorzystać jej jako mąkę do wypieku chleba. Soczewica to jeden z podstawowych składników kuchni wegańskiej - zrobisz z niej kotleciki, pasztety i dania jednogarnkowe. Ugotowaną i zblendowaną soczewicę możesz też użyć jako bazy do pasty na kanapki.
Ekologiczna soczewica brązowa posiada witaminy z grupy B i kwas foliowy, które dbają o nasz układ nerwowy. Jest pomocna w leczeniu anemii. Daje poczucie sytości na długo, co wspomaga w zmniejszeniu apetytu na słodkie przekąski. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek pochodzenia roślinnego.
Sposób przygotowania: Soczewicę przed ugotowaniem mocz przez kilka godzin. Później przepłucz i gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) około 45 minut. Posól pod koniec gotowania.
Skład: soczewica brązowa* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1490 kJ / 356 kcal |
Tłuszcz | 1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany |
60 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Białko | 29 g |
Sól | 0,0 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.