Soczewica czarna Beluga BIO - 100g
Wysokobiałkowa, ekologiczna soczewica czarna - roślinny kawior na Twoim stole!
Pośród różnych rodzajów soczewicy, czarna soczewica beluga wyróżnia się interesującym wyglądem oraz delikatną i aksamitną konsystencją. Możesz użyć jej jako dodatku do dania lub jego głównego składnika. Znajdzie zastosowanie w kuchni tradycyjnej - wspaniale smakuje w gulaszach i daniach jednogarnkowych - oraz w kuchni wegańskiej jako składnik roślinnych kotletów i pasztetów.
Jest cennym źródłem białka, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych i kwasu foliowego. Niski indeks glikemiczny pozwala obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Sposób przygotowania: wypłucz soczewicę, a następnie gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 45 min. Na koniec gotowania posól.
Skład: soczewica czarna Beluga* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1241 kJ / 296 kcal |
Tłuszcz | 1,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany |
30 g |
w tym cukry | 2,0 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0,02 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Informacja dla wegan: produkt wegański
Kraj pochodzenia: składniki Kanada, producent - Polska
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-03
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.