Soczewica zielona BIO -100g
Szeroki wachlarz zastosowań, cenne składniki odżywcze i wspaniały smak znajdziesz w zielonej soczewicy!
Soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, dlatego jest tak uniwersalną rośliną strączkową. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Możesz z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsze do pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Ekologiczna soczewica zielona doda Twoim potrawom wielu cennych składników odżywczych. Jest skarbnicą łatwo przyswajalnego białka, witamin (między innymi B9, K, B3) i mikroelementów (potasu, fosforu, magnezu, wapnia, sodu). Jej wartości pomagają zapobiegać anemii, nadciśnieniu i miażdżycy.
Sposób przygotowania: soczewicę przepłucz, a następnie gotuj w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez około 25 minut. Posól pod koniec gotowania.
Skład: soczewica zielona* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Wartości odżywcze znajdziesz w zakładce "Informacje o produkcie".
Wartość odżywcza w 100 g: | |
Wartość energetyczna | 1436 kJ / 343 kcal |
Tłuszcz | 1,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany |
51 g |
w tym cukry | 2,9 g |
Błonnik | 11 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0,0 g |
Przechowywanie: Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Informacje o alergenach: Produkt jest naturalnie bezglutenowy, ale może zawierać śladowe ilości glutenu ze względu na sprzedaż luzem i obecność w sklepie produktów glutenowych.
Produkt może zawierać: sezam, soję, orzechy oraz gluten.
Kraj pochodzenia: Turcja
Certyfikat ekologiczny: PL-EKO-07-14975
Pakowanie: Produkt jest pakowany w papierowe torebki bezpośrednio przed wysyłką.
Pod tym adresem dostępne przepisy .....